Voor veel kersverse ouders valt de eerste babytijd best zwaar. Misschien herken je het wel of heb je het vast wel eens gehoord dat baby’s best veel kunnen huilen. Niemand had je er op voorbereid dat het af en toe zo frustrerend kan zijn als je kindje huilt. Het probleem is namelijk dat je niet precies weet waarom ze huilen. Met het volgende lijstje zal je helaas niet alle mysterie rondom huilende baby’s kunnen oplossen, maar het zal je zeker wel helpen.
1. Honger
De meeste ouders denken het vaak genoeg. Mijn kindje huilt, die zal vast honger hebben. En vaak is dat ook zo, vooral tijdens de eerste maanden zal jouw kleintje veel honger hebben. Ze hebben de voeding nodig om te groeien. Ook als je baby kortgeleden gegeten heeft, kan het zijn dat ze weer behoefte hebben aan nog wat extra voeding. Sluit het daarom niet gelijk uit als je baby huilt.
2. Vieze luier
Naast dat je kindje honger heeft, is het tweede reden vaak een vieze luier. Het kan zo zijn dat je 10 minuten geleden een luier verschoont heb, maar binnen een zucht en kopje koffie kan het zo weer een volle luier zijn. En natuurlijk kunnen wij het niet meer zo goed voorstellen dat je zo vaak naar de wc moet, maar we kunnen ons best voorstellen dat een volle luier niet erg prettig zit.
3. Ongemak
Vaak liggen wij als ouder niet lekker en dan keren we even. Maar wanneer je baby nog klein is en dus nog niet zelfstandig kan omrollen kan dit voor de nodige ongemak zorgen. Baby’s zijn dus afhankelijk van jou om hen in een comfortabele positie te leggen. Kriebelende stofjes of rompertjes kunnen ook een boosdoener zijn. Let ook op of je kind nergens op ligt, dat kan vaak ook de oorzaak zijn.
4. Darmkrampjes
Naast het verschonen en geven van een flesje gaan baby’s vaak lekker slapen en denk je van het ergste gehuil af te zijn. Maar Sommige kindjes kunnen erg last hebben van darmkrampjes. Wij als moeders kunnen dan niet goed inschatten wat je kindje voelt op dat moment, maar het is zo sneu om je kleintje zo te zien. Het kan dus zijn dat je kleine spruit langdurige en heftige darmkrampjes heeft. Dit kan erg zeer doen en daarom huilen kindjes wat harder dan normaal.
5. Neurologische ontwikkeling
Ook gaan de hersenen van je baby zich ontwikkelen. Alle emoties die je kindje voor het eerst leert kennen, kunnen vaak nogal overweldigend zijn. Een klein baby’tje kan daar erg van schrikken en dus van gaan huilen. Vaak zoekt je baby dan steun en troost bij jou om te leren hoe ze met deze ontwikkelingen moeten omgaan.
6. Verveling
Je zou het niet denken en vooral omdat je denkt dat je baby veel slaapt nodig heeft, maar baby’s kunnen zich ook vervelen. Een beetje entertainment mag best. Zet bijvoorbeeld een tv programma aan zodat ze zich kunnen ontwikkelen op het zien van dingen. Ook kun je bijvoorbeeld je kind aan het lachen maken met haar lievelings knuffel. Speel spelletjes zoals kiekeboe. Entertainment kan vaak veel wonderen verrichten.
7. Overprikkeling
Oke, teveel entertainment kan daarentegen ook verkeerd uitpakken. Ze kunnen niet goed begrijpen wat er allemaal om zich heen gebeurt en raken dan in paniek. Probeer drukte en aandacht daarom te doseren. Zorg er voor dat er in de eerste weken niet ineens te veel kraamvisite komt, je kindje kan al die drukte nog niet zo goed aan. Neem je baby ook niet meteen een volle dag mee naar vrienden en familie, maar spreidt deze afspraken over verschillende dagen. Zo kan je kleine er langzaam aan wennen.
8. Temperatuur
Vaak denken wij als overbezorgde moeders dat ons kind het koud heeft, dan hebben we de neiging om ze te warm aan te kleden. Baby’s huilen vaker omdat ze het te warm hebben dan dat ze huilen omdat ze het te koud hebben. Zorg dus dat je kamertemperatuur prettig is zodat je kleintje lichte stoffen kleding kan dragen. Je kunt kijken of je kindje het te warm of te koud heeft door aan het huidje te voelen. De huid moet koel aanvoelen, maar niet te koud en al helemaal niet zweterig. Zorg ervoor dat ze een gemiddelde temperatuur heeft.
9. Slaaptekort
Als kersverse ouders kan je de grens tussen slaperig en oververmoeid nog niet echt herkennen. Het is belangrijk om een beetje te kijken wanneer je baby moe begint te worden, doordat ie begint te jengelen, gapen of in zijn oogjes begint te wrijven. Dit zijn hele herkenbare kenmerken. Zodra je ziet dat je kindje dit doet, leg hij/zij dan meteen te rusten. Door je kleine gelijk naar bed te doen, nemen ze veel meer rust en raken ze minder snel oververmoeid. En het scheelt jezelf ook weer slapeloze nachten 😉
10. Mama
En natuurlijk eentje die we stiekem allemaal als moeder willen horen, is dat je als mama voor je kindje hun alles bent. Het is dan ook totaal niet raar als baby’s huilen omdat ze bij hun mama willen zijn. Ze herkennen onze lichaamsgeur en voelen onze huid waardoor ze zich veilig voelen. Natuurlijk snappen wij ook wel dat je niet de hele dag met je kindje kan rondlopen, maar daarvoor hebben wij een handige tip. Koop een draagdoek, het is voor je kindje een fijn gevoel om bij mama te hangen en jij hebt zelf je handen vrij.