Ook niet zo’n fan van kolven? Begrijpelijk! Toch kun je met een goede kolf en een paar slimme trucs ervoor zorgen dat je een voorraadje melk kunt aanleggen voor als je een avondje weg wilt of je weer aan het werk moet. Want juist het eerste halfjaar is borstvoeding belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Zet een kop thee, pak een tijdschrift en maak het je gemakkelijk op de bank. Lees onze tips, relax en voor je het weet zit je kolfkwartiertje er weer op.
- Schaf een goede kolf aan – Een goede kolf aanschaffen is even een investering, maar zeker de moeite waard als je van plan bent om op termijn weer te gaan werken en borstvoeding wilt blijven geven. Een (dubbelzijdige) elektrische kolf zorgt voor een stijging van het melkmakende hormoon en is gunstig voor je melkproductie. Daarnaast is het flesje voor je baby een stuk sneller gevuld! Sommige vrouwen hebben een beter resultaat met een handkolf, doordat je het vacuüm kunt aanhouden tijdens een toeschietreflex. De mamavriendelijke BtoB borstkolf van Difrax maakt het kolven een stuk gemakkelijker. De borstkolf is super stil en onopvallend doordat je de schelp onder je kleding kunt dragen. Discreet en daarnaast heb je 100% je handen vrij wat ook wel heel fijn is.
- Borstschild – Een goede maat borstschild is erg belangrijk. Controleer je tepel in het tunneltje van het borstschild. Kan de tepel vrij bewegen? Wordt er geen of heel weinig weefsel van de tepelhof in het tunneltje getrokken? Heb je geen pijn? Als je antwoord op één van deze vragen ‘nee’ is, moet je op zoek naar een kleiner of groter borstschild. Kom je er niet uit? Je lactatiekundige of kraamverzorgster kan je helpen een goede keuze te maken.
- Toeschiettrucs – Om het toeschieten van de melk te bevorderen kun je een aantal extra dingen doen. Je kunt je borsten verwarmen met warme washandjes of ze licht masseren. Vooral het masseren van je tepels kan effectief zijn. Of buig lichtjes voorover en schud je borsten zachtjes een beetje los. Een borstschild dat je voorspoelt met warm water werkt ook goed: je hebt sneller een goed vacuüm en de warmte laat de melk sneller toeschieten.
- Gebruiksaanwijzing – Zorg ervoor dat als je begint met kolven je tepel precies in de tunnel van de trechter past. In de winkel waar je de kolf kocht, kun je inzetstukjes kopen die passen bij jouw tepelgrootte. Bij gebruik van de BtoB borstkolf zit de schelp onder je kleding in je BH. Hierdoor blijft deze ook tijdens het kolven goed op zijn plaats. Begin het kolven met een lage zuigkracht en een snel ritme. Als je melk begint te stromen, schakel je over op een hoger vacuüm en een trager ritme. Dit is gemakkelijk handmatig en naar wens in te stellen.
- Borstcompressie – De basis van een goede melkproductie is het goed leegmaken van de borst: hoe leger de borst, hoe meer melk je maakt. Tob je met een krappe melkproductie? Verhoog je productie door na het dubbelzijdig kolven over te gaan op enkelzijdig kolven met borstcompressie om je borst leger te maken. Wanneer je bij YouTube zoekt op ‘borstcompressie: handige techniek bij borstvoeding’ kun je zien hoe je dit doet.
Klik hier voor meer informatie over de BtoB borstkolf van Difrax