Je wist dat er veel zou veranderen met de komst van een baby, maar het is toch wel even slikken als je merkt dat de relatie met je partner af en toe ook onder druk komt te staan. Wij geven je 5 tips om je relatie weer een goede boost te geven!
- Maak tijd – Onderzoekers ontdekten dat stellen die hun vriendschappelijke band sterk houden, vaak een lang en gelukkig huwelijk hebben. Een goede reden om quality time met je partner hoog op je prioriteitenlijstje te zetten. Natuurlijk, je baby slokt de meeste uren van je dag (én nacht) op, maar met een beetje creativiteit kun je elke dag even je moment met elkaar pakken. Maak bijvoorbeeld een wandeling. Baby blij, jullie de tijd om even bij te kletsen. Zet de tv uit en neem een paar minuten de tijd om elkaar te vertellen over je dag. Bied je moeder aan een paar uurtjes op te passen? Hup, met z’n tweeën op date. Blijft het lastig? Stuur elkaar dan af en toe een e-mail of appje waarin je vertelt wat je bezig houdt.
- Zzzzz – Lopen jullie allebei met grauwe, diepe wallen onder je ogen? De meeste mensen worden niet gezelliger van chronisch slaapgebrek, dus de kans is groot dat jullie om de meest onbenullige dingen geïrriteerd raken. Stap één: erkennen en accepteren dat jullie moe zijn en daardoor allebei wat licht ontvlambaar . Stap twee, wat praktischer van aard: slaap in het weekend om de beurt uit of gun elkaar af en toe een volwassen middagdutje.
- Ochtend- of middagseks – Waar je vroeger tegen middernacht nog wel warm te maken was voor een vlugge vrijpartij, vallen jullie nu rond tien uur (heel knus, dat wel) lepeltje-lepeltje tegen elkaar aan in slaap. Slaapt jullie baby ’s ochtends wat langer? Zet de wekker een half uurtje eerder en vlij je gezellig tegen elkaar aan. Nog beter: als je baby op zaterdag- of zondagmiddag een middagslaapje doet, duiken jullie ook lekker samen het bed in.
- Streng versus soft – Als je baby langzaamaan verandert in een ondeugende peuter, kun je zomaar merken dat jullie opvoedstijlen mijlenver uit elkaar liggen. Waar hij kordaat optreedt als zoonlief op de tafel klimt, vind jij het niet zo’n probleem dat je peuter werkt aan zijn klautervaardigheden. Ga op een rustig moment met elkaar in gesprek en probeer samen een lijn uit te zetten. Jullie hoeven het niet precies hetzelfde te doen, wel is het fijn als jullie elkaars aanpak kunnen waarderen. Komen jullie er niet uit? Ga eens te raden bij een bevriend stel of klop aan bij de opvoedpoli.
- Dweiltje hier, afwasje daar – De meeste ruzies van ouders gaan over het huishouden, de één doet te weinig, de ander is een control freak. Moeders die (vaker) thuis zijn met hun kroost, geven zichzelf vaak een enorme waslijst hebben aan huishoudelijke klusjes en hebben het gevoel altijd en overal te moeten opruimen. Again, maak het bespreekbaar. Ga met een goede kop koffie of een lekker wijntje samen om de tafel en bespreek met welke taakverdeling jullie allebei kunnen leven. Ook handig voor die eerste drukke maanden, of jaren: een paar uur per week een schoonmaakhulp. Dag stof, stress en ruzies!
LEES OOK: 6 Tips voor ouders met 2-jarigen