Om mee te beginnen wil ik aangeven dat er een hele hoop dingen zijn die je kan doen om grensoverschrijdend gedrag zoals bijvoorbeeld slaan, schoppen en gooien met spullen te voorkomen. Maar wanneer dat niet heeft gewerkt en jouw kind gooit toch zijn speelgoed door de kamer vanuit boosheid en frustratie, wat doe je dan als ouders?
Tip 1:
Probeer rustig te blijven. Begrijpelijk is dit een uitdaging wanneer je je kind dingen ziet doen die echt niet door de beugel kunnen maar probeer je kind op zo’n moment te zien in al zijn frustratie en spanning. Je kind voelt zich zo gespannen dat dit voor hem de enige manier is om dat eruit te krijgen. En stel je jezelf voor wanneer jij veel spanning ervaart, helpt het dan wanneer jouw partner of baas met veel spanning daarop reageert? Waarschijnlijk niet.
Dus haal een paar keer diep adem voor je reageert.
Tip 2:
Laat je kind niet alleen, de meeste kinderen hebben nabijheid nodig op zo’n moment. Wanneer je ze alleen laat zullen ze zich eenzaam en in de steek gelaten voelen. Ga in de buurt zitten of juist aan de andere kant van de kamer maar laat zien dat je er bent.
Tip 3:
Probeer goed aan te voelen of jouw kind behoefte heeft aan aanraking of juist niet. Veel kleine kinderen hebben juist heel veel behoefte om stevig vastgehouden te worden. Sommige kinderen raken van de kleinste aanraking nog verder van slag terwijl een ander van een hand op de rug juist heel rustig wordt. Zorg dat je weet wat werkt bij je kind zodat je niet op ‘moment supreme’ het verkeerde doet.
Tip 4:
Reageer wanneer je kind zichzelf pijn doet of spullen kapot maakt door in stilte te laten zien wat hij wel kan doen. Wanneer een kind bijvoorbeeld tegen een speelgoed auto aan het trappen is, laat hem dan zien waar hij wel tegen aan mag trappen (een groot kussen oid).
Tip 5:
Erken de boosheid van het kind zonder het af te wijzen. Dus vertel je kind dat je ziet dat hij boos is en vertel hem waaraan je dat kan zien. Het kind voelt zich dan erkend en kan zijn eigen boosheid ook erkennen. Dit zorgt vaak al voor een stukje ontspanning.
Laatste tip:
Zorg dat je wanneer je kind weer rustig is de situatie nabespreekt! Wat is er gebeurd en wat kan jij of hij zelf de volgende keer doen wanneer hij weer zo boos wordt?
Uiteraard zijn er altijd situaties of kinderen waarbij bovenstaande aanpak niet werkt of niet voldoende is. Neem in zo’n geval gerust contact op voor een meer persoonlijk advies!
Lees hier de vorige blog van Nicole terug: Leuke activiteiten in de natuur
Nicole (33) is kindercoach en eigenaresse van Your kids coach. Haar missie is het helpen en ondersteunen van kinderen op hun pad naar volwassenheid.
Meer informatie over verschillende workshops & trainingen van Nicole vind je hier
En volg Nicole hier op Instagram