Snotterbellen, ontstoken ogen, koorts en andere narigheid is helaas iets waar je in de winterperiode meestal niet aan kunt ontsnappen. Vervelend genoeg dat je peuter je ’s nachts met zijn gehoest uit je slaap haalt, maar nog slopender wordt het als je (pasgeboren) baby het virus ook oppikt en gezellig mee gaat snotteren. Hoe zorg je ervoor dat de kans dat dit gebeurt zo klein mogelijk wordt?
1. Voorkom dat je peuter ziek wordt | Laten we het probleem maar bij de wortel aanpakken: als je peuter niet snotterend van het kinderdagverblijf thuis komt, blijft je baby ook een hoop ellende bespaart. Het regelmatig wassen van handen is nog steeds de meest effectieve manier om verkoudheid en griepjes te weren. Help je peuter met het wassen van zijn handen met warm water en zeep nadat hij naar de wc is geweest, voor de maaltijden en zodra hij thuis komt van het kinderdagverblijf of een vriendje. Ook handig, maar wel wat lastig voor peuters: probeer je kind aan te leren dat het zijn neus en ogen niet aanraakt met zijn handen, maar altijd een zakdoekje gebruikt. Tot slot een open deur: zorg voor genoeg slaap, veel beweging in de buitenlucht en gezond eten.
2. Laat je peuter de baby niet aanraken | Alle inspanningen ten spijt, je peuter is tóch ziek. Leg hem uit dat het belangrijk is dat hij zijn broertje of zusje niet aanraakt. Oudere peuters kun je uitleggen dat bacteriën zich verspreiden en de baby daardoor ook ziek kan worden. Probeer speelgoed strikt gescheiden te houden de komende dagen, speelgoed kan bacteriën namelijk net zo goed verspreiden als een directe aanraking.
3. Maak speelgoed elke dag schoon | In een gezonder periode is het verstandig het speelgoed van kinderen af en toe schoon te maken, maar in tijden van snotterbellen is het helemaal handig om elke avond even een desinfecterend doekje over het speelgoed te halen. Dag bacteriën!
Lees ook: 7 opvallende dingen die thuis horen in je ziekenhuistas
4. Vaccineren helpt | Het immuunsysteem van baby’s is nog niet voldoende ontwikkelt om ze tegen allerlei ziektes te beschermen. Juist vaccinaties zorgen voor een belangrijke veiligheidslaag. Als de rest van het huishouden ook gevaccineerd is, helpt dat indirect ook bij het beschermen van je baby.
5. Het wordt zomer! | To wrap it up, laat je peuter zo weinig mogelijk in de buurt komen van je baby en blijf poetsen. Handen, deurknoppen, speelgoed, wc’s… Het is even doorbijten, maar voordat je het weet komt het voorjaar weer om de hoek kijken en verdwijnen de snotterbellen als sneeuw voor de zon!
Lees ook: 10 dingen die je denkt tijdens potty-training