Als je zwanger bent of je hebt pas een peutertje rondlopen dan is er vaak nog wel ergens een wens om ook nog te gaan voor een broertje of een zusje. En dan is deze volgende gezinsuitbreiding bedoelt om een nog leuker, gezelliger en gelukkig gezin te vormen. Maar wat nou als die broer en zus die je met zoveel liefde op de wereld hebt gezet, elkaar de tent uitvechten… en niet om serieuze zaken, althans dat vinden wij, maar echt om een bepaald stukje brood of een zitplaats in de auto of een programma op tv?! Alleen maar gedoe hebben om redenen waar jij je vinger niet op kunt leggen. Het gaat zelfs zo ver dat sommige ouders iemand moeten inschakelen om advies te krijgen hoe ze met deze emoties in huis om moeten gaan. Wil jij nou al een paar goede tips om te weten hoe je de vrede in huis enigszins kunt behouden, lees dan onderstaand artikel.
Slaan ze bij jou thuis elkaar soms de hersens in? Wil de één standaard wat de ander niet wil?
Deze 5 tips zullen je helpen om de vrede te bewaren.
1) Versterk de band
Breng tijd met elkaar door als gezin om leuke dingen te doen. Dit is goed voor jullie de band als gezin maar zeker ook tussen broers en zussen.
2) Elk kind zijn eigen moment
Doe regelmatig iets met elk van je kinderen apart. Dit kan even kletsen zijn op hun eigen kamer. Dit voorkomt ruzie om jouw aandacht.
3) Kloppen
Zijn ze iets ouder? Dan kun je met ze afspreken dat als de deur dicht is van een kamer, ze eerst moeten kloppen voordat ze de kamer inlopen van broer of zus. Een ‘Nee’ na het kloppen moet dan wel worden gerespecteerd.
4) Beslissingstijd
Elk kind krijgt op een bepaald moment de afstandsbediening, het winkelkarretje of iets anders om over te beslissen. Gaat dit zonder gedoe, dan kun je ze belonen met bijvoorbeeld een sticker op een stickervel. Is die vol dan mogen ze samen iets leuks bedenken.
5) Eigen speelplek of hoek
Indien je huis het toe staat regel dan een eigen chill plek met eigen speelgoed. Ze kunnen zelf bepalen of ze samen spelen of elkaar uitnodigen om te spelen. Is huis kleiner regel dan twee kisten waar ze hun eigen dingen in bewaren.
Onthoudt dat ruziënde kinderen ook zo z’n voordelen heeft en gezond is voor hun ontwikkeling!
Ruzie maken is niet alleen slecht, mits het niet fysiek wordt en er wordt geslagen. (Dan heb je te maken met emoties waar kinderen niet mee overweg kunnen en ze gefrustreerd raken en geen andere uitweg zien). Ruzie maken met broer of zus is goed om te leren onderhandelen en rekening te houden met anderen. Broers en zussen leren in het dagelijkse leven heel veel van elkaar, ze proberen dingen uit en kijken dan wat de reactie is. Ze leren om voor zichzelf op te komen en conflicten op te lossen. Het is een veilige omgeving om ruzie te maken want je verliest er je broer of zus niet mee. Doe je hetzelfde bij je vrienden dan kun je ze wel eens kwijt raken.
Twijfel je of je moet ingrijpen?
Zolang de ruzie enigszins evenwichtig ‘normaal’ verloopt, loop dan de kamer uit. Ga niet als scheidsrechter of bemiddelaar optreden. Vaak vererger je iets omdat je partij kiest, of de kinderen weten dat je met ruzie aandacht geeft. Soms kan het goed zijn de ruzie wat meer op zijn beloop te laten. Kom je er steeds tussen, dan leren de kinderen namelijk niet zelf hun ruzies op te lossen. Kom je er wel tussen om erachter te komen waardoor een ruzie ontstaan is omdat het wel uit de hand loopt. Dan moeten ieder apart hun verhaal vertellen en naar elkaar luisteren. Probeer dan samen met de kinderen erachter te komen waar het fout ging en welke emotie er vrij kwam. Het is heel fijn om dit te benoemen en een naam te geven. Let er wel op dat sommige kinderen echt even moeten afkoelen en dat je ‘later’ even met ze doorneemt waar het mis ging. Laat ze zelf met een oplossing komen.
Hoe los jij de ruzie op tussen je kinderen? Wat werkt voor jou goed en wat juist niet? Deel jouw tips hieronder in een comment!