Veel ouders stellen zichzelf de vraag vanaf welke leeftijd het oké is om je kind te laten helpen met klusjes in en rondom het huis. Vaak wordt gedacht dat kleine kinderen daar nog te jong voor zijn of dat het sneller gaat als je het zelf doet, maar niet is minder waar. Het is juist goed om vroeg te beginnen me je kind een klein beetje te laten helpen in en rondom het huis. Je kinderen laten helpen zorgt ervoor dat zij leren om verantwoordelijkheid te nemen en dat hard werken vaak loont. Zo bereid je ze ook een klein beetje voor op het leven.
- Geef duidelijke instructies Beschrijf zo precies mogelijk aan je kind wat jij van hun wilt of verwacht. In plaats van dat je zegt ruim je kamer op kun je beter zeggen: ik wil dat je je kleren opruimt en opvouwt, ik wil dat je het speelgoed van de grond raapt en in een bak doet. Zo zorg je er voor dat je kind precies weet wat hij/zij moet doen en er geen verwarring kan ontstaan.
- Maak er een spelletje van
Wanneer je zorgt dat opruimen een spelletje wordt, gaat het vaak sneller en doen kinderen erg hun best. Zo kun je bijvoorbeeld een timer zetten wanneer zij hun speelgoed moeten opruimen en kijk je wie het snelste is. Je kunt ook een punten systeem maken, je kinderen krijgen dan punten voor ieder klusje en bij 10 punten kook je hun lievelings eten of gaan jullie iets leuks doen. Een beloning werkt natuurlijk altijd goed 😉 - Maak een to do lijstje
Dit werkt goed bij kinderen die al kunnen lezen. Zorg er wel voor dat het een duidelijke lijst is en dat zij precies snappen wat zij moeten doen. Zorg wel voor een mooie, vrolijke en versierde lijst. Zo ziet het er een stuk leuker uit en zijn je kids sneller gemotiveerd. Onthoud wel dat er tijd over moet blijven om te kunnen spelen. - Ga hun werk niet over doenJij wilt dat je kinderen je helpen met klusjes, dus dan moet je het niet over doen of verbeteren. Met kinderen moet je nou een maal geduld hebben. Het belangrijkste is dat ze het leren te doen en niet hoe goed. Wanneer je hun werk over doet, geef je je kinderen het gevoel dat zij het niet goed gedaan hebben. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat zij daarna geen klusjes meer willen doen omdat ‘ jij het toch altijd beter weet’ Kies daarom ook klusjes die niet perfect gedaan hoeven te worden.