Je bent dolgelukkig met je baby, maar oh die nachten… Loop je ook met wallen tot je knieën en ben je niet vooruit te branden? Bijslapen is het devies! Nee, dat is niet egoïstisch. En ja, jij krijgt het ook voor elkaar. Welterusten!
- Wissel af met je partner | Laat je partner ook één of meerdere nachten voor z’n rekening nemen. Geef je borstvoeding? Zet dan een afgekolfd flesje melk klaar in de koelkast. Je partner en baby redden zich echt wel een nachtje zonder jou. Oh ja, misschien handig om die nacht zelf oordoppen te gebruiken.
- Co-sleeper | Is afwisselen met je partner om wat voor reden dan ook geen optie voor je? Zorg dan dat je baby bij je in de buurt slaapt. Als je geen trappen op en af hoeft en je je baby alleen even naar je toe hoeft te rollen, val je na het voeden of troosten zelf ook weer snel in slaap.
- Bedtijd | Het vereist even wat discipline, maar ga vroeger naar bed dan je gewend was. Die marathonavonden serie kijken komen wel weer, voldoende slaap pakken is nu even belangrijker. Slaapt jouw baby standaard van 19.00 – 23.00 uur? Hup, dan heb je zomaar vier ongestoorde slaapuurtjes te pakken.
- Hallo, oma! | Vraag je moeder, zus of vriendin om bij te springen. Best fijn als zij elke woensdagmiddag gaat wandelen met je baby, zodat jij even siësta kunt houden. In de categorie middagslaapjes: zolang je nog met verlof bent, slaap gewoon lekker met je baby mee overdag.
- Het is een fase | Je kunt hier en daar wat extra uurtjes slaap pakken, maar grote kans dat je af en toe nog steeds flink moe bent. Accepteer dat het er bij hoort, zorg goed voor jezelf en weet: dit gaat vanzelf weer over.
Lees ook: 5 manieren om tijd voor jezelf te maken