Remkje (43) is moeder van twee zonen van 13 en 11 jaar en getrouwd met Ferdinand. Ze heeft gewerkt als kindertherapeut, leerkracht BO en VO (Nederlands). Remkje geeft elke week op Mama Glossy haar ongezouten mening over actuele zaken en ander moedergoed.
Negentig procent van de vrouwen liegt over het moederschap. Ze durven niet toe te geven dat het moederschap ze zwaar valt en houden de schijn op tegen de buitenwereld. Dit schrijft Daily Mail naar aanleiding van een onderzoek onder duizend kersverse moeders. Met name de eerste drie maanden vallen de moeders zwaar, o.a. door slaapgebrek. Ze durven geen hulp te vragen aan familie en vrienden omdat ze bang zijn dat men dan denkt dat ze het moederschap niet aankunnen. Moeders zouden ook graag eerlijk advies krijgen van andere ouders. Maar blijkbaar liegen die ook, want als iedereen niet durft toe te geven dat het moederschap zwaar is, liegt iedereen elkaar dus voor!
Moeders hebben vaak de neiging de werkelijkheid mooier voor te doen dat hij daadwerkelijk is. Want als je toegeeft dat je het zwaar vindt en af en toe met je handen in het haar zit, geef je eigenlijk aan dat je een slechte moeder bent en dat wil toch niemand? Wat is dat toch met die moeders die tegen elkaar opbieden en zeggen dat die van haar al láng doorslaapt of dat die van haar al lang kruipt. Moeders leggen de lat zo hoog voor zichzelf, helemaal in deze tijd waarin ze blijkbaar even een kindje moeten baren en dan vrolijk huppelend verder moeten gaan met hun leven, hun werk, hun sport alsof het niets is.
Waarom spelen moeders verstoppertje voor de werkelijkheid en mogen ze niet gewoon toegeven dat het hartstikke zwaar is?! Zo’n klein baby’tje dat helemaal afhankelijk van jou is, dat niet kan vertellen waarom het huilt en waardoor je aan huis gekluisterd bent. Een kind krijgen is een ingrijpende gebeurtenis, ook voor je relatie met man, familie en eventuele werk. Je lichaam is tijdens de zwangerschap enorm veranderd, als het tegenzit tijdens de bevalling wat littekens opgelopen en daarna verandert je lijf in een melkfabriek. Al die dingen maken dat het logisch is dat een moeder twijfels heeft, zich niet altijd lekker voelt, moe is, bezorgd en dat die roze wolk best wel heel erg tegen kan vallen.
Neem dan de Tibetaanse cultuur of Afrikaanse cultuur waar hele ceremonies vooraf gaan aan de geboorte van een kind, waarbij de moeder begeleid wordt door familie en zo langzaam voorbereid op de geboorte en het moederschap. Waarin er rust en ruimte is en hulp van andere vrouwen. In het boek ‘De Tibetaanse kunst van het ouderschap’ van Anne Hubbel Maiden en Edie Farwall staat dit heel mooi beschreven. Een boek dat ik elke aanstaande of jonge moeder kan aanraden.
Het mooier voordoen dat het werkelijk is, is iets van deze tijd. Het oppervlakkige van Twitter en Facebook waarin we ons van onze beste kant laten zien. Selfies met pruillipjes, foto’s van de prestaties onze geweldige kinderen, gegevens van hoeveel we hardgelopen of gefietst hebben, enz. Zie mij, kijk mij, ik heb een geweldig leven!!! Bizar eigenlijk.
Ik stel voor een nieuwe trend te beginnen en we noemen het: mijn eerlijke leven. We plaatsen foto’s van ons echte leven, dus OOK van onze mislukkingen, onze tranen, onze zorgen, ons verdriet. Kijken hoe geweldig dat is.