Je bent zwanger, hoera! Je krijgt een kindje, en dat is leuk/fantastisch/geweldig. Toch? Niet voor niets zegt iedereen tegen je: geniet ervan en veel geluk in plaats van zet hem op en veel succes/sterkte. Daarom voor alle zwangeren en mama’s, tien dingen die niemand je vertelt (maar toch echt best handig zijn om te weten).
1. Kotsmisselijk – Zwangerschapstest positief? Maak de wc dan maar vast gezellig. Grote kans dat dit jouw bff wordt de komende paar weken.
2. Zwangerschapskwaaltjes – Hoewel je misschien als een stralende aanstaande mama de hele dag loopt te fluiten en je je op je aller aantrekkelijkst voelt – zeker nu je borsten eindelijk dat gewenste formaat hebben – blijkt de waarheid even anders te zijn. Brandend maagzuur, kramp in je kuiten, scheten laten en die verdomde vermoeidheid kunnen dat gevoel flink verpesten. Accepteren is het credo, helaas hoort ook dat erbij.
3. Hulpeloos – Je veters strikken, je teennagels lakken of je bikinilijn bijwerken? Vergeet het maar. Vanaf een maandje of 6 – 7 kun je niet verder kijken dan je navel en zul je voor bovenstaande taken hulptroepen in moeten schakelen. Pssst, goed excuus om jezelf eens heerlijk in de watten te laten leggen bij een Spa.
4. Borstvoedingsmaffia – Zodra je zwanger bent ontkom je niet aan DE grote vraag. Ga je borstvoeding geven, en zo ja, hoe lang? Een heikel onderwerp blijkt. Want hoe makkelijk het ook klinkt, in de praktijk kan het soms verdomde lastig zijn. Je tepels zijn te klein, of juist te groot, je kindje hapt niet goed aan en je hebt tepelkloven, tot bloedens aan toe. Mijn advies luidt: ga niet tot in den treure doormodderen met die borstvoeding. En laat je niet gek maken door wie dan ook. Schakel direct een lactatiedeskundige in als het voeden pijn doet. Geen verbetering? Stop er lekker mee zou ik zeggen, EN VOEL JE DAAR ABSOLUUT NIET SCHULDIG OVER. Op flesvoeding worden ze ook groot.
5. Voormelk – Voor-wattes? Voormelk, dus. Dat is een dik, gelig goedje, en kan vanaf de vierde maand van je zwangerschap al uit je borsten komen. Colostrum is de officiele term. Niet van schrikken, het is heel normaal. Maar mocht je het nog een beetje gezellig willen houden tussen de lakens, zou ik dit ‘nieuwtje’ niet aan vriendlief showen.
6. Lang leven het washandje – “Neem een washandje mee naar het ziekenhuis”, drukte mijn yogajuf me op het hart. Oh ja, dat zou vast lekker verkoelend werken, een koud en nat washandje tegen je voorhoofd tijdens de bevalling, dacht ik. Maar nee, de bedoeling was niet koud en ook niet tegen het voorhoofd. Maar lauw en down there, voor als het ‘hoofdje staat’.
7. ‘het hoofdje staat’ – nog zo’n term inderdaad, en ik kan je verzekeren, het is HEL. Alsof je met je onderkant achter een vrachtwagen over de snelweg wordt gesleept. Of iets met een watermeloen door een rietje. Afin, het duurt maar even, maar op dat moment wil je niet meer. Lang leve het lauwe washandje, en stug blijven doorpuffen, het einde is bijna in zicht!
8. Poepen – en dit was dus eigenlijk mijn grootste nachtmerrie, in plaats van het hele bevallen zelf (maar gelukkig niet gebeurd, phiew). Door de druk van het persen kan er dus nog wat ontlasting meekomen. Veeeery charming, NOT. Maar maak je niet druk. Mocht het jou overkomen, op dat moment heb je heus wat anders aan je hoofd.
9. Chronisch slaaptekort – Slapeloze nachten, oke, hoort erbij. Maar dat ze zo slapeloos zouden zijn (lees: in totaal 1 uur en drie kwartier slaap per nacht) had ik niet verwacht. Ja echt, als je pech hebt kan dat dus. Dit doe je: neem 8 weken van te voren je zwangerschapsverlof op en ga in bed liggen, nu het nog kan.
10. Oppas – zorg voor een goed vangnet van oppassen om je heen. Want met de komst van jullie kindje staat hij/zij op nummer 1, en komt jullie relatie ergens helemaal achteraan. Tel daar alle slapeloze nachten bij op en voor je het weet loop je elkaar af te snauwen en maken jullie om het minste of geringste ruzie. De eerste jaren met een kind heten niet voor niets ’tropenjaren’. Waarom hadden jullie ook alweer een kind gekregen? Juist, omdat jullie toch best gek op elkaar zijn. Waak er dus voor dat je naast papa en mama ook nog geliefden van elkaar blijft. Agenda’s bij elkaar, date nights plannen en oppassen inschakelen. Zo hou je het samen ook nog leuk.