Voor veel kersverse ouders valt de eerste babytijd best zwaar. Het kleine wondertje wat eerst nog veilig in jouw buik groeide, valt nu volledig onder jouw verantwoordelijkheid. En je wist van tevoren dat baby’s veel kunnen huilen, maar ai, niemand had je er op voorbereid dat het zo frustrerend kan zijn als je niet weet waarom je baby huilt. Met het volgende lijstje zal je helaas niet alle mysterie rondom huilende baby’s kunnen oplossen, maar het zal je zeker wel helpen.
1. Honger
Dit ligt voor de hand, nietwaar? Vooral tijdens de eerste maanden zal je kleintje veel honger hebben. Dus ook al heeft hij of zij kortgeleden gegeten, sluit honger niet meteen uit als je baby huilt.
2. Vieze luier
Nog zo’n voor de hand liggende reden. Natuurlijk weten we nog weinig zelf van dit gevoel af, maar we kunnen ons niet voorstellen dat een vieze luier erg prettig zit.
3. Neurologische ontwikkeling
De hersenen van je baby beginnen zich nu pas te ontwikkelen. Alle emoties die je kindje voor het eerst leert kennen, kunnen nogal overweldigend zijn. Je baby zoekt steun en troost bij jou om om te leren gaan met al deze ontwikkelingen.
4. Darmkrampjes
Langdurige en heftige darmkrampjes kunnen leiden tot heuse huilbaby’s.
5. Verveling
Ja, ook een baby kan zich vervelen. Een beetje entertainment kan wonderen verrichten.
6. Overprikkeling
Te veel entertainment daarentegen kan ook verkeerd uitpakken. Probeer drukte en aandacht daarom te doseren. Neem je baby bijvoorbeeld niet meteen een volle dag mee naar vrienden en familie, maar spreidt deze afspraken over verschillende dagen.
7. Ongemak
Als wij volwassenen niet lekker liggen, dan gaan we verliggen. Baby’s kunnen niet het heft in eigen handen nemen en zijn van jou afhankelijk om hen in een meer comfortabele positie te leggen. Kriebelende stofjes van rompertjes kunnen ook echte boosdoeners zijn. Zelf word je toch ook helemaal gek van een kriebelende trui?
8. Temperatuur
Omdat wij bezorgde moeders vaak bang zijn dat ons kleintje het koud heeft, hebben we de neiging om ze te warm aan te kleden. Baby’s huilen vaak eerder omdat ze het te warm hebben, dan dat ze huilen omdat ze het te koud hebben. Zorg dat de temperatuur van de babykamer prettig is, zodat je kleintje lichte stoffen kan dragen. Voel regelmatig aan de huid van je baby. Deze moet koel aanvoelen, maar niet koud en al helemaal niet zweterig.
9. Slaaptekort
De grens tussen slaperig en oververmoeid is voor baby’s vrij dun. Het is dus ook belangrijk om in de gaten te houden of je baby moe begint te worden, doordat ie begint te jengelen, gapen of in zijn oogjes begint te wrijven. Leg je kleintje dan meteen te rusten, in plaats te wachten op dat punt dat ie echt uitgeput is. Scheelt jezelf ook weer een slapeloze nacht.
10. Mama
Voor baby’s zijn wij mama’s hun alles. Het is dan ook niet gek dat baby’s huilen omdat ze bij hun mama willen zijn. Ze herkennen onze geur en onze huid en voelen zich veilig hierdoor. Draagdoeken kunnen hier goed bij helpen!
Bron foto: Linden Photography