Wist je al dat je met voorlezen niet vroeg genoeg kunt beginnen? Kindjes die vanaf 3 maanden worden voorgelezen lopen op een leeftijd van 15 maanden al voor in hun taalontwikkeling en breiden die voorsprong daarna alleen maar verder uit. Kinderboekenkenner Eline Rottier van boekwijzer.com selecteerde een aantal prachtige kartonboekjes die tegen een stootje kunnen, met verhaaltjes die geweldig zijn voor de allerkleinsten én hun wat oudere broertjes of zusjes (ook perfect om cadeau te doen!).
Ssst! We hebben een plan is al het derde boek van de succesvolle Britse prentenboekenmaker Chris Haughton. In dit verhaal gaan vier rovers in het midden van de nacht op weg om een felgekleurd vogeltje te vangen. Hun plannetjes mislukken steeds, tot het kleinste rovertje iets bedenkt… De meesterlijke illustraties en de herhalingen in de tekst zijn herkenbaar van Mama kwijt (‘uh-oh’) of Stoute hond (‘Sjoooors?’) en werken net zo verslavend. Let maar op: na twee keer voorlezen, willen je kinderen niet anders meer dan met de rovertjes meetellen: ‘Een, twee, drie…. NU!’
boekwijzer
boekwijzer
Joukje Akveld is de bedenker van een fijne, nieuwe wie-of-wat-hoort-hierbij-serie voor peuters. De achterliggende gedachte is geweldig: elk deel zal door een andere bekende Nederlandse tekenaar verzorgd worden, zodat jonge kinderen al vóór de prentenboekenleeftijd kennis maken met de beeldtaal van deze illustratoren. In die opzet is ze in het eerste deel: Van wie is die hoed – waarvoor Thé Tjong-Khing de illustraties maakte – helemaal geslaagd. Het mooi uitgegeven boekje staat vol herkenbare tekeningen en kleine grapjes. Bekijk hier alvast een leuk filmpje!
boekwijzer
boekwijzer
De beeldtaal van de illustraties van Mies van Hout is ongeëvenaard en het is dan ook geen wonder dat haar boeken Verrassing, Vriendjes en Vrolijk ook in het buitenland een daverend succes zijn. In Vrolijk ontdek je op elke pagina een vis die een emotie (zoals benieuwd, jaloers, verliefd of boos) uitbeeldt. Het boek biedt kinderen de mogelijkheid om gevoelens te leren benoemen en herkennen, geeft aanknopingspunten voor creatieve uitspattingen of gesprekjes. Mies van Hout geeft daar zelf ook heel veel tips over.
boekwijzer
boekwijzer
Joepie Joepie, in dit boekje (met cd) vol kleurige illustraties van Marijke ten Cate vind je twaalf bekende spelletjesliedjes. Liedjesprentenboeken vormen de ideale en vooral ook superleuke start om kinderen kennis te laten maken met de Nederlandse taal en boeken. Niet voor niets worden verhalen en tradities al eeuwen overgedragen in de vorm van rijmende liedjes: rijm en melodie ondersteunen het geheugen bij het onthouden van woorden. De tekeningen verbeelden de woorden nog eens en maken ze extra inzichtelijk. Joepie Joepie! voetjes van de vloer en spelen maar!
boekwijzer
boekwijzer
De Franse illustrator Xavier Deneux, bekend van zijn originele voelboeken Zo voelt het op de boerderij enzovoort, verpakte twee eeuwenoude sprookjes in bijzonder mooi vormgegeven kartonboekjes. Door de uitsnijdingen – het huisje van stro van het eerste biggetje past perfect in het huisje van hout van het tweede biggetje op de pagina ernaast – kunnen de allerkleinsten het gebruiken als een voelboekje, terwijl oudere kindjes in deze ware kunstwerkjes kennismaken met de spannende verhalen van De drie biggetjes en Roodkapje en de boze wolf.
boekwijzer
boekwijzer
Op boekwijzer.com kun je terecht voor nog veel meer informatie, begeleiding en kinderboekentips!