Pats! Je staat toch even raar te kijken als je kind een tik uitdeelt. Eén ding weet je zeker: hier moet je iets mee. Maar wat? Natuurlijk heb je liever niet dat je kind slaat, maar maak je geen zorgen. Slaan hoort bij een gezonde ontwikkeling. Jonge kinderen hebben nog geen idee van abstracte begrippen als ‘pijn’ en ‘hard’ en zijn simpelweg op zoek naar contact.
Baby & dreumesen
Is je kind nog klein? Pak dan zacht de hand van je baby of dreumes vast als hij een ander kindje pijn doet. Corrigeer zijn gedrag door samen de handeling uit te voeren die je wel graag ziet, bijvoorbeeld door over de arm van het andere kind te aaien. ‘Oh, dit is zacht. Wat kun jij fijn aaien.’ Ook al is je kind nog jong, het is van belang dat je hem keer op keer vertelt dat het pijn doet als hij een ander kindje slaat. Door hem een aai te laten geven over de zere plek van het kind, leer je hem dat het niet goed is iemand pijn te doen.
Peuters
Heb je te maken met peuterdriftbuien waarin je peuter er een handje van heeft om af en toe een tik uit te delen? Geef er niet teveel aandacht aan, frustraties horen bij een kinderleven. De bui trekt vanzelf weer weg. Wees wel duidelijk. Een peuter kun je gerust even op een afkoelplek zetten als hij slaat, om hem zo duidelijk te maken dat je dat gedrag niet tolereert. Probeer daarnaast goed op te letten als je peuter aan het spelen is. Zie je dat je kind gefrustreerd raakt omdat iets niet lukt? Bied aan hem te helpen, om een driftbui te voorkomen.
Kleuters
Het is goed om met oudere peuters en kleuters prentenboeken te lezen over emoties, zodat ze zichzelf beter leren uiten. Probeer altijd rustig te blijven als je kind ongewenst gedrag vertoont. Jouw boosheid is namelijk een reden om een volgende keer niet de waarheid te vertellen. Schreeuwen naar je kind heeft geen zin. Als je kind iets naars doet, ga je er snel heen, zak je door je knieën en vraag je wat er aan de hand is. Stuur je kind niet naar zijn slaapkamer tijdens een time out. Dat moet een veilige plek zijn als hij ’s avonds alleen gaat slapen. Zet hem liever even op de bank of haal hem uit de situatie door wat anders te gaan doen. Je kunt met een kleuter ook afspreken dat hij naar je toe rent op het moment dat hij zijn geduld dreigt te verliezen. Spreek samen een codewoord af wat hij dan tegen je kan zeggen. Elke keer dat hij naar je toekomt, vertel je dat je het knap vindt dat hij het nare gevoel heeft opgemerkt. Een dikke high five en je kind kan weer lekker verder spelen.
Slaat jouw kindje ook wel eens?