Vraag jij je ook wel eens vertwijfeld af waarom je peuter nu weer een bord met eten tegen de muur gooit? Of met veel gevoel voor drama een scene schopt in de supermarkt? Goed om te weten dat je kind niet alleen een ongeleid projectiel lijkt, zo voelt het zich ook. Welkom in de wondere wereld van het peuterbrein.
- Het ontdekken van de wereld staat bovenaan het prioriteitenlijstje van je peuter Niet zo gek dus dat jullie regelmatig botsen. Jij wilt dat je peuter netjes zijn bord op tafel laat staan, terwijl je peuter benieuwd is wat er gebeurt als hij zijn bord (inclusief lasagne) naar beneden gooit. Leg hem uit dat je begrijpt dat hij nieuwsgierig is naar wat er gebeurt als hij iets laat vallen en geef hem een ander voorwerp waarmee hij de zwaartekracht kan testen. Zo stel je een grens, maar ga je ook mee in zijn ontdekkingsdrang.
- De eerste drie jaar heeft de emotionele rechterhersenhelft het voor het zeggen De linkerkant van je brein is dol op logisch nadenken, terwijl de rechterkant gespecialiseerd is in emoties. Wij kunnen die twee helften laten samenwerken, je peuter moet dit nog leren. Ligt je peuter op de grond in de supermarkt te schreeuwen omdat hij geen snoepje mag? Bedenk je dan dat zijn rechterbrein overspoelt wordt door emotie en dat hem echt even niet lukt om rustig te blijven.
- Maak je peuter rustig door zijn emotionele rechterhersenhelft aandacht te geven Je kind zit tijdens een drift- of huilbui zo in het moment, dat hij denkt dat hij er nooit meer uitkomt. Je wilt de linkerhersenhelft aanspreken en hem laten begrijpen dat hij zich niet altijd zo zal voelen. Voordat je dat doet, is het belangrijk om te reageren op de behoeften van zijn rechterbrein. ‘Je vindt het vervelend hè, dat je zus de i-pad wil afpakken?’ Je peuter voelt zich begrepen. Als hij gekalmeerd is, spreek je zijn linkerhersenhelft aan. ‘We slaan elkaar niet. Als je de volgende keer zo boos bent, mag je mama roepen.’
Lees ook: 6 dingen die je moet weten over peutervriendschappen