Zie je op tegen de bevalling? Heb je hele duidelijke ideeën over wat je wel en niet wilt tijdens de geboorte van je kind? Of vind je het lastig om de controle uit handen te geven? Maak een bevalplan! Het schrijven van een bevalplan helpt je om na te denken over alle aspecten van de bevalling en geeft je de kans om al je wensen en ideeën op papier te zeten. Toch een fijn gevoel dat alles zwart op wit staat als je straks de zoveelste wee weg puft en alleen maar even hoeft te wapperen met je bevalplan.
- Informatie verzamelen Haal even rustig adem voordat je meteen enthousiast begint te schrijven. Wat is jouw doel met het schrijven van een bevalplan? Heb je goed overzicht van wat er allemaal mogelijk is? Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Heb je ideeën over hoe je wilt omgaan met de pijn tijdens de weeën? Heb je voorkeur voor een houding tijdens het persen? Vind je het prima als er een stagiaire aan je bed staat of liever niet?
- Kort en bondig Het is niet zo praktisch als de verloskundige in het heetst van de strijd binnen komt lopen en eerst een boekwerk door moet nemen voordat ze weet wat jouw wensen en ideeën zijn. Probeer je bevalplan dus kort te houden. Eén A4tje is een goede richtlijn.
- Bespreken Bespreek het bevalplan samen met je partner. Vindt hij het bijvoorbeeld fijn om de navelstreng door te knippen? Een mooie gelegenheid om met elkaar na te denken over dit bijzondere moment. Rond je 36ste zwangerschapsweek kun je het bevalplan ook met je verloskundige bespreken. Hiervoor is extra tijd gereserveerd. Zijn al je wensen haalbaar? Of zijn er medische of praktische bezwaren? Na dit gesprek kun je waar nodig het bevalplan aanpassen of aanvullen.
- Flexibel Je bevalplan staat niet in steen gegrift. Heb je opgeschreven dat je geen ruggenprik wilt, maar zijn de weeën heftiger dan verwacht? Prima, je kunt op elk moment van gedachten veranderen. Ook dan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Een verloskundige kan je bijvoorbeeld verwijzen naar het ziekenhuis of er zijn ingrepen nodig die je liever niet had gehad. Schrijf in het bevalplan wat je in deze situaties belangrijk vindt.
- Handige tool Nog meer hulp nodig bij het maken van je bevalplan? Op de website van de KNOV kun je een checklist invullen om online een bevalplan te maken. Je kunt de checklist ook gebruiken als inspiratie voor je eigen bevalplan.
Lees ook: 10 dingen die iedere man met een zwangere vrouw echt moet weten