We willen allemaal graag kinderen die lekker in hun vel zitten en blij zijn met wie ze zijn. Zelfvertrouwen speelt een grote rol in het welzijn van je kind. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die vol zelfvertrouwen in de wereld staan daar ook in hun volwassen leven veel profijt van hebben. Vijf tips dus om dat zelfvertrouwen van je kind een flinke boost te geven.
- Laat je kind beslissingen maken | Geef je kind van jongs af aan de kans om zelf keuzes te maken. Vraag je peuter niet wat hij wil eten bij de lunch, maar vraag bijvoorbeeld of hij kaas of jam op zijn boterhaam wil. Of: wil je kleuter vandaag naar de kinderboerderij of naar de speeltuin?
- Oplossingen zoeken | Bijt even op je tong voordat je zelf met een oplossing op de proppen komt. Stel: je vierjarige dochter komt naar je toe en klaagt dat een ander meisje haar schep heeft afgepakt. Grote kans dat je de neiging hebt om haar te adviseren het andere meisje te vragen of ze de schep weer terug mag. Slik je oplossing in en vraag háár wat een goede oplossing is. Wil ze de schep afpakken? Vraag dan aan je dochter wat er volgens haar gebeurt als ze dat doet. Waarom? Uit onderzoek blijkt dat je jonge kinderen zelf kleine problemen kunt laten oplossen. In één van de onderzoeksituaties kwam een vierjarige zelf met de oplossing om het meisje te zeggen dat het gezellig zou zijn om samen te spelen met de schep. Prima oplossing, toch?
- Aanmoedigen | Nee, je hoeft niet als een cheerleader elke stap die je kind zet toe te juichen. Maar je kind aanmoedigen, is zeker een goed idee. Wil je zoon leren fietsen, maar lukt het nog niet zo goed? ‘Door veel te oefenen, gaat het je zeker lukken!’ en ‘Het is niet erg als het vandaag niet lukt, we proberen het morgen nog eens.’ Niet alleen voelt je kind zich op dat moment gesteund, je zorgt er ook voor dat hij deze bemoedigende mantra’s op momenten dat jij er niet bent in zijn hoofd heeft.
- Klusjes | We willen onze kinderen beschermen en helpen. Fantastisch natuurlijk, maar pas op dat je niet doorschiet. Als je altijd klaar staat met een helpende hand, kan je kind wel eens gaan denken dat hij zelf weinig kan. Laat je kind zelf problemen oplossen (a la punt 2), maar laat hem ook van jongs af aan kleine klusjes doen. Je peuter van twee kan prima zijn pyjama onder zijn kussen leggen, zijn sokken in de wasmachine stoppen of zijn bord naar het aanrecht brengen.
- Onvoorwaardelijke liefde | Last but not least. Zorg dat je kind weet dat je van hem houdt en dat hij een fantastisch iemand is. Ja, ook als hij het even helemaal niet eens is met jouw keuze voor het avondeten en op de grond ligt te spartelen van woede. Jij houdt van je kind en dat weet hij. Altijd.