Ben jij ontzettend verslaafd aan carpaccio? Of een heerlijk glaasje rode wijn op vrijdagmiddag uit je werk? En wat dacht je van heerlijk sushi eten in het weekend of die cracker met filet american? Hoe geweldig een zwangerschap ook is, er is wel een hoop dat je ervoor moet laten 9 maanden lang. Maar niet getreurd dames, deze etenswaren mag jij namelijk wel! En ja, we weten het ladies, een super gezond lijstje natuurlijk maar hé.. je bent natuurlijk ook iets super bijzonders aan het doen met je lichaam en daar hoort gezonde voeding bij. Maar betekent natuurlijk niet dat het niet lekker kan te zijn!
- Zoete aardappel. Super trendy tegenwoordig én ook nog eens hartstikke lekker en goed voor je baby. Als frietjes gesneden met een eetlepel olijfolie uit de airfryer of in blokjes lekker langzaam in de oven gegaard. Zoete aardappel bevat veel beta-caroteen en dat wordt in je lichaam omgezet in vitamine-A, wat weer ontzettend goed is voor de groei van je baby.
- Zalm. Alhoewel je tijdens je zwangerschap beter maar maximaal twee keer per week vis kunt eten, is zalm een ontzettend goede bron van omega-3, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van hersenen en ogen van je baby. Lekker in een pakketje in de oven, of op de huid gebakken in de pan.
- Eieren. Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap van bijna alle voedingstoffen te weinig binnen, en de perfecte manier om deze essentiële voedingsstoffen aan te vullen is het eten van eieren. Eieren bevatten namelijk van bijna alle voedingsstoffen wel een beetje. Goede vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. En wie houdt er nou niet van een eitje in de ochtend? Gebakken, gepocheerd, gekookt, roerei of een omelet. Genoeg mogelijkheden toch? Zorg overigens wel voor verse eieren en bak ze altijd goed door!
- Bessen. Bessen zitten vol met vitamine c, vezels en water. Ideaal als snack omdat ze je een vol gevoel geven en lekker smaken maar relatief weinig calorieën bevatten. Daarnaast perfect om bijvoorbeeld in je yoghurt te stoppen, want als je zwanger bent is ook voldoende zuivel eten van belang.
- Avocado. Avocado lovers opgelet want jouw favo fruit was altijd al gezond, maar als je zwanger bent helpen de gezonde vetten in avocado een groot deel van de ontwikkeling van je kindje. Huid, hersenen en weefsel hebben allemaal baat bij de vetten in avocado’s. Daarnaast bevat avocado veel kalium wat kan helpen als je krampen in je benen hebt.
- Groene bladgroente. Van spinazie tot boerenkool, groene bladgroente zijn een absolute go als je zwanger bent. Deze groenten bevatten veel vezels, vitamine C, K en A, calcium, ijzer en kalium. Allemaal essentieel voor de groei van je baby én om jezelf beter te voelen en zwangerschapskwaaltjes als been krampen te verminderen. Wordt je al misselijk bij de gedachte aan boerenkool of spinazie? Probeer dan eens een smoothie te maken met banaan, avocado, mango, water en één van deze twee bladgroenten, wedden dat je de spinazie niet eens meer proeft?
- Mango. Niet zo’n fan van groene bladgroeten? Mango is je nieuwe beste vriend! Deze tropische smaakmaker kun je zowel bij zoete als bij hartige gerechten combineren. Pureer het door een smoothie of roer het in blokjes door een roerbak schotel, je kunt het zo gek niet bedenken!
Wat eet jij het liefst tijdens je zwangerschap? Staat jouw favoriet al in dit lijstje of heb je nog een aanvulling?