Misschien als je dit leest denk je, wat een ontzettend breed onderwerp. En dat is ook zo, maar in mijn ogen is er geen belangrijker onderwerp dan dit. Want als je kind zich verliest in zijn emoties of juist niet in contact kan komen met zijn emoties dan zou dat weleens de basis kunnen zijn van een hoop onrust.
Kinderen in de leeftijd van ongeveer 7 tot 14 jaar zitten in de voel-fase van hun leven. Ze leren door te voelen, verwerken door te voelen en weten veel door te voelen. Dit is ook de reden dat het voor kinderen (zeker in deze leeftijd) heel lastig kan zijn als jij als ouder de schone schijn ophoudt. Ze voelen en weten bijvoorbeeld dat je verschrikkelijk verdrietig bent om wat voor reden dan ook maar jij doet net alsof er niks aan de hand is. Je kunt je voorstellen dat dit heel verwarrend kan zijn voor een kind.
Ik kom dan ook daarmee op mijn eerste punt in het proces van je kind te leren hoe beter om te gaan met zijn/haar emoties. Het begint allemaal bij jou als ouder en hoe jij omgaat met jouw eigen emoties. Voor kinderen ben jij het grote voorbeeld dus als jij ze leert dat emoties weggestopt moeten worden dan nemen zij dat over. Als jij je kind leert dat de spullen door de kamer moeten als je boos bent dan nemen zij dat over. Jouw kind zou je in sommige opzichten kunnen beschouwen als jouw persoonlijke spiegel…
Wat daarnaast belangrijk is, is dat je kind leert welke emoties er zijn en waar deze voor staan. En dat je kind het inzicht krijgt in zijn eigen emoties en weet wat er in je lijf gebeurt wanneer je bijvoorbeeld verdrietig bent. En dat dit een heel ander gevoel is dan wanneer je boos bent. Wanneer er meer inzicht komt in wat je nu precies voelt kan er vervolgens ook gemakkelijker acceptatie komen voor hetgeen wat is. Dus met aandacht en liefde durven kijken naar die emoties en ze accepteren voor wat ze zijn. Hiermee leer je ook dat alle gevoelens en emoties komen en ook weer gaan wanneer je ze er laat zijn.
Soms is daar nog wat hulp voor nodig en dat is mooi om samen naar te kijken, wat heb jij nodig om je boosheid er te laten zijn zodat hij vanzelf over gaat? Of wat heb jij nodig om je niet meer zo verdrietig te voelen? Ga hier samen over in gesprek zodat je kind kan leren hoe je op een gezonde manier je emoties verwerkt.
Er zijn hiervoor een hoop handige boekjes verkrijgbaar, praten aan de hand van een verhaal is altijd makkelijker vind ik zelf. Mocht je het lastig vinden om materialen te vinden hiervoor of de weet je niet goed waar te beginnen? Neem gerust vrijblijvend contact op zodat ik mee kan denken over welk boekje of spelletje geschikt is voor jullie situatie!
Nicole (33) is kindercoach en eigenaresse van Your kids coach. Haar missie is het helpen en ondersteunen van kinderen op hun pad naar volwassenheid.
Meer informatie over verschillende workshops & trainingen van Nicole vind je hier
En volg Nicole hier op Instagram