Denk jij eraan om een eigen horecabedrijf te starten? Dat is niet niks. Als horeca ondernemer moet je hard werken, én ben je altijd aan het werk als anderen vrij zijn. Maar, ben je een echte horecatijger, dan is een eigen horeca zaak natuurlijk de ultieme droom! Als je een eigen horecabedrijf gaat starten moet je aan héél veel dingen denken, niet alleen moet je natuurlijk een pand vinden, meubels en Horeca apparatuur online kopen , maar er zijn ook heel veel regels waar je aan moet houden, en certificaten en vergunningen die je moet bezitten. Een paar van de belangrijkste dingen zetten we hieronder voor je op een rijtje:
1. Drank- en Horecawet, Diploma Sociale Hygiene
Als je alcohol wilt schenken in jouw horecazaak, dan zul je een drank- en horecavergunning aan moeten vragen bij de gemeente. Om deze vergunning te kunnen krijgen, moet je in het bezit zijn van een diploma sociale hygiene. Verder moet er tijdens openingstijden altijd iemand met dat diploma aanwezig zijn. Het is dus handig om nog iemand die in je bedrijf gaat werken zo’n diploma te laten halen. En deze persoon te laten bijschrijven op je vergunning.
2. De Warenwet / HACCP Certificaat
Als je ook eten wilt serveren zul je je moeten houden aan de Warenwet. In deze wet staat onder andere dat alle bedrijven die met bederfelijke etenswaren werken moeten werken volgens de hygiënecode. Om ervoor te zorgen dat iedereen weet wat deze code inhoudt is het voor alle werknemers die zich met eten bezighouden verplicht om een cursus met betrekking tot de hygiënecode te volgen. Dit zijn ook wel de HACCP trainingen.
3. De Warenwet / Allergenen Certificaat
Sinds 2014 is het daarnaast ook verplicht om te voldoen aan de Allergenenwet. Deze Europese wet zegt dat je op verzoek altijd de allergenen informatie van ieder gerecht moet kunnen laten zien. Hiervoor kun je trainingen volgen, of natuurlijk een getrainde chef deze informatie laten opstellen.
4. Arbowet / BHV-draagpas
Elke horeca ondernemer is verplicht bedrijfshulpverlening te hebben. Je kunt zelf de BHV’er zijn, maar natuurlijk ook een aantal personeelsleden laten opleiden. De wet is niet heel specifiek over hoe een ondernemer de bedrijfshulpverlening moet regelen, maar je moet in ieder geval rekening houden met de grootte van je bedrijf, en de aanwezige risico’s.