Autoverzekering op naam van ouders laten afsluiten: wel of geen goed idee?
Het is voor jonge automobilisten vaak lastig om alle bijkomende kosten te betalen. Niet alleen de aanschaf van een auto vraagt om een flinke investering, alles wat daarbij komt kijken maakt het nóg duurder. Kijk alleen maar eens naar de autoverzekering. Het is geen geheim dat jonge automobilisten veel meer betalen voor hun verzekering. Dit heeft met name te maken met hun onervarenheid op de weg en jonge leeftijd. Sommige ouders kiezen er dan ook voor om de auto op hun naam te laten zetten. Op die manier kan hun kind immers profiteren van een lagere premie en eventueel zelfs van de korting voor het rijden van meerdere schadevrije jaren. Dit lijkt de oplossing. Maar is het nu wel of juist geen goed idee?
Verzekeringsfraude
Hoewel veel ouders er tegenwoordig voor kiezen, is het opgeven van een auto waar zij niet in rijden bij de verzekeraar eigenlijk verzekeringsfraude. Dit gaat goed, zolang er geen ongelukken mee gebeuren. Zodra je kind toch betrokken raakt bij een ongeval en hierbij de naam van zijn ouders opgeeft, is er daadwerkelijk sprake van verzekeringsfraude. Verzwijgen wie de rechtmatige eigenaar van de auto is, kan enorme gevolgen hebben.
Als de verzekeraar aan kan tonen dat je niet geheel eerlijk bent geweest, dan kan dit in heel wat financiële rompslomp resulteren. Over het algemeen wordt dan geëist dat je zelf de gemaakte schade moet betalen. Dat kan flink in de papieren lopen.
Schadevrije jaren opbouwen
Er is nog een zeer belangrijke reden waarom jonge automobilisten de verzekering beter op hun eigen naam kunnen nemen. Op die manier kunnen ze namelijk gemakkelijk schadevrije jaren opbouwen. Ondanks dat de premies voor jonge automobilisten heel hoog ligt, daalt deze ook weer net zo hard door de jaren heen. Doordat ze ouder worden, maar ook doordat ze ieder jaar weer een schadevrij jaar mogen bijtellen. Hier hebben ze later enorm veel profijt van.
Wanneer de verzekering op de naam van de ouders staat, betekent dit dat ze over een tiental jaren alsnog duur uit zijn voor hun premie. Simpelweg omdat ze deze no-claim korting mislopen. Dus schadevrije jaren opbouwen is zeker aan te raden, ook vanaf zeer jonge leeftijd.
Wat mag wél?
Het is in principe toegestaan om je kind toe te voegen aan jouw verzekeringsmaatschappij. Hierbij mag de auto ook onder jouw naam staan. Wel wordt bij het invullen van de gegevens gevraagd wie de hoofdbestuurder zal zijn van de auto. In dat geval ben je verplicht om de naam van je kind op te geven. In dat geval kan de verzekeraar namelijk alsnog de premie iets verhogen om zich tegen het risico in te dekken.
Het is namelijk geen wonder dat jonge automobilisten meer betalen voor hun autoverzekering. Verzekeraars maken altijd een risicoanalyse voordat ze een premie eisen. Hierbij kijken ze naar de kans voor de bestuurder om betrokken te raken bij een ongeval. Jonge bestuurders tot 24 jaar oud rijden gemiddeld veel meer schade. Het gevolg is dat jonge bestuurders dan ook meer betalen voor hun autoverzekering. Ze kijken hierbij dus niet naar het individuele rijgedrag. Het maakt niet uit of je kind een zeer roekloze rijder of juist heel voorzichtig is. De premie blijft hoog.
Het is een feit dat jonge automobilisten zich niet goedkoop kunnen verzekeren. Dit betekent echter niet dat er geen verschillen zijn tussen de diverse verzekeringsmaatschappijen. Niet iedere verzekeraar is erg hard voor jonge automobilisten. Daarom is het zaak om de premies te vergelijken. Op die manier kan je kind eenvoudig tientallen euro’s besparen per maand.