Door de geboorte van zoon Logan werd Daphne (29) onlangs voor de tweede keer moeder. In oktober 2012 werd haar oudste zoon Quintin geboren. Samen met haar partner wonen ze in een grote nieuwbouwwijk aan de rand van Utrecht. Terwijl haar partner de wereld over vliegt als piloot, zorgt zij fulltime voor de kinderen, het huishouden en heeft ze een eigen website My Name is Mama. Schrijven, fashion, beauty en interieur zijn haar hobby. Als blogster kan zij dit ideaal met elkaar combineren.
Al vanaf het eerste moment dat je je zwangerschap bekend maakt word je overladen met tips en goedbedoelde adviezen. Lief, maar wat voor de een werkt hoeft natuurlijk niet te werken voor de ander. Maar tussen al die tips zitten toch een aantal pareltjes. Tips en adviezen waar je wel echt wat aan hebt. Daphne heeft de 10 beste op een rijtje gezet.
- Koop een setje prematuur kleertjes.
Volgens de laatste metingen zou onze oudste een flinke baby zijn. Dat het een klein piete peuterig larfje was bij de geboorte kwam dus ook wel als een verrassing. Maat 50 daar zwom hij in. Niet alleen oogt het wat armoedig, pasgeboren baby’s kunnen zich nog niet goed warm houden en kleding die te ruim valt houdt de warmte niet vast. Mijn partner kon dus op dag 1 naar de winkel voor prematuur kleding (eh nee daar had hij inderdaad niet heel veel zin in). Het heeft zeker 3 weken geduurd voordat zoonlief in maat 50 paste. Bij onze tweede had ik dus wel een setje prematuur kleding klaar liggen…
- Stel kraambezoek even uit.
Natuurlijk wil je eerstelijns familie en je aller beste vrienden trots jullie persoonlijke creatie laten zien. Maar collega’s, buren en sportbuddy’s kunnen echt wel een week (of 2) wachten. Ik had van te voren nooit kunnen bedenken dat kraambezoek zo intensief zou zijn en enorm veel energie kost. De baby blijft de eerste weken echt nog wel klein. Houd de eerste kraamweek gewoon lekker intiem en probeer samen aan de nieuwe situatie te wennen. Kraambezoek duurt ook max. een uurtje, voel je niet bezwaard er een eind aan te breien als je visite langer blijft zitten.
- Mother Knows Best.
Moeders krijgen er een extra zintuig bij. Je intuïtie mbt. je kindje is erg sterk, wanneer je iets niet vertrouwd of een voorgevoel hebt spreek dit dan uit. Bijvoorbeeld naar je partner, je kraamhulp of een medewerker van het consultatie bureau. Vaak is jouw intuïtie namelijk juist. Ik kan hier nu wel 10 voorbeelden gaan opnoemen maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat jij durft uit te spreken wat je gevoel zegt en dat je die ook kenbaar maakt, op die manier kan er snel actie worden ondernomen bij problemen of de oorzaak van een ziektebeeld worden opgespoord. Vaders kunnen trouwens ook deze intuïtie hebben.
- Zorg voor een Baby apotheek.
Niets zo irritant als een baby die zich helemaal niet lekker voelt midden in de nacht en jij die niets anders kan dan troosten. Zorg dat je baby paracetamol in huis hebt (zetpillen 120mg) deze mogen vaak vanaf 12 weken worden gegeven. Waar ik persoonlijk ook enorm veel aan heb om preventief in huis te hebben, zijn een neus aspirator (ik vind degene waar je zelf met je mond aan zuigt en de andere zijde in de neus van het kindje plaatst het beste), neusspray (zoutoplossing) en druppels tegen krampjes (die met sinaasappelsmaak). Gouden tip! Heeft je kleintje echt heel erg veel darmkrampen? Via een apotheek heb ik een middel gekregen op basis van vluchtige oliën en dat werkt echt als een trein! Heb ik nu standaard in mijn baby apotheek.
- Hoezen voor het aankleedkussen.
Zaten bij mij de eerste paar weken ALTIJD in de was. Je kunt er gerust een stuk of 4 a 5 in huis halen want pasgeboren baby’s geven de voorkeur aan plassen en poepen wanneer hun billetjes net bevrijd zijn van de luier. Ik gebruikte deze hoezen overigens ook voor over het matras van de wieg en in mijn wagenbak. Bleef een stuk beter zitten!
- Een extra aankleedkussen.
Ik baalde er zelf enorm van dat ik steeds naar boven moest om te verschonen, dus ik had een extra aankleedkussen in de woonkamer liggen. Natuurlijk kun je ook verschonen op de bank maar poep en plas vlekken heb ik toch liever op het kussen dan op mijn bank plus dat als je kleintje gaat omrollen (die van mij deed dat al met 3 weken) hij minder snel van een aankleedkussen afrolt. Die van mij sliep er overigens ook lekker op als hij op de bank lag!
- Microlax.
Mijn beste vriend tijdens de eerste paar dagen na mijn bevalling. Serieus, poepen staat gelijk aan een one way ticket to hell. Zelf ben ik bevallen met een keizersnede dus had ik ook nog eens die enorme druk op mijn buik, maar ik kan me er wat bij voorstellen dat je onderkantje ook niet heel prettig voelt na een natuurlijke bevalling. Microlax dus, zorg dat je er eentje in huis hebt!
- Houd de exact uitgerekende datum geheim of schuif hem twee weken op.
“En is er al wat? “, “Voel je al wat?”, “Mag ik jullie al feliciteren?”, “Vandaag is D-Day hè?” Om gek van te worden al die nieuwsgierige familie en vrienden die de baby nog net niet naar buiten proberen te kijken. Schuif je uitgerekende datum 2 weken naar achter of houd hem geheim dat scheelt al de helft. Want serieus je hoeft maar even 2 uur niet online te zijn op whatsapp (ja dat gaat men echt in de gaten houden) of ze gaan er vanuit dat je ligt te persen.
- Wacht een week met het versturen van de geboorte kaartjes.
Bij mijn oudste verstuurde ik binnen 24 uur de geboorte kaartjes. Niet zo handig… Telefoon roodgloeiend, mijn whatsapp inbox overstroomd en ik was nog bezig mijn pasgeborene uit de Maxi-Cosi te frummelen of de eerste kraamvisite stond op de stoep. Eindstand: mijn agenda stond de eerste week al bomvol met kraamvisite afspraken. Bij de tweede had ik mijn lesje wel geleerd. Ik verstuurde mijn geboorte kaartjes in etappes. Familie en beste vrienden als eerst in de eerste week, een paar dagen later kennissen en collega’s en in een derde etappe alle overige kaartjes naar bijvoorbeeld zakenrelaties, buren en mensen die ik niet met grote regelmaat spreek. Resultaat: de kraambezoeken waren een stuk beter gestructureerd.
- Een advies is een advies, geen feit.
Je hele zwangerschap word je overladen met adviezen, welkom in de wondere wereld van het moederschap. Ook na je bevalling zul je regelmatig (ongevraagd) advies ontvangen. Onthoud, een advies is een advies en geen feit. Wat voor de ene moeder (en baby) werkt kan een totaal andere uitwerking hebben op de ander. Ga dus ook niet alles uitproberen maar luister vooral naar je eigen gevoel… Mother knows best.