Het is een blijft voor veel ouders lastig. Wanneer krijgt je kind zijn/haar eerste smartphone? Wat is het juiste moment? En welke regels gaan jullie opstellen voor het gebruik van de telefoon? Allemaal punten om over na te denken. In een eerdere blog op Mama Glossy vertelden we al dat de gemiddelde leeftijd waarop kinderen in NL hun eerste smartphone krijgen rond de 9 jaar is. Vanaf deze leeftijd gaan ze vaak (voor het eerst) zelf naar school of naar de sportclub. En hoewel je gevoelsmatig misschien je kind pas zo laat mogelijk een telefoon geeft is het ook wel heel fijn om te weten dat je je kind kunt bereiken, en vice versa, als dat nodig is. Ook geef je je kind een stukje verantwoordelijkheid mee, wat weer goed kan zijn voor de eigen ontwikkeling.
Wanneer je kind zijn/haar eerste mobiele telefoon krijgt en jullie hier duidelijk afspraken over hebben gemaakt betreft het gebruik, mag een bescherm hoesje voor de telefoon ook niet ontbreken. Het blijven kinderen en uit eigen ervaring weet je misschien zelf ook wel dat smartphones snel beschadigingen op kunnen lopen. Niemand zit te wachten op beschadigingen of barsten, zeker niet wanneer je net een spiksplinter nieuwe Iphone of een andere mooie telefoon hebt aangeschaft.
En als je dacht dat de telefoons zelf snel verbeteren en veranderen van model, dan hebben we het nog niet over de telefoon hoesjes en andere accessoires gehad. Kijk alleen al naar het aanbod van bijv. de Galaxy A7 2018 hoesjes de keuze is enorm!
Benieuwd welke afspraken veel voorkomend zijn bij het gebruik van smartphones bij kinderen? We zetten er hier een aantal voor je op een rij.
- De telefoon gaat niet mee naar de slaapkamer / naar bed – ‘S avonds blijft de telefoon beneden voor een goede nachtrust.
- Geen telefoon in de klas – De telefoon staat tijdens schooltijd uit en zit in je tas of ligt in je kluisje. Luisteren naar de leerkracht.
- Gebruik de telefoon niet tijdens het fietsen – Dit is gevaarlijk!
- Maak met je telefoon geen ongewenste foto’s of video’s van anderen – Dit zou jij zelf ook niet fijn vinden.
- Geen telefoon aan tafel – Tijdens het eten zijn de telefoon(s) niet aanwezig
- Schermtijd – De tijd dat je kind op zijn/haar smartphone mag voor recreatief gebruik.
Hoe gaan jullie thuis om met het gebruik van de smartphone?