Je weet nog zo goed dat hij altijd op je schoot kroop. De dansvoorstellingen die ze hield in de woonkamer, de spanning van pakjesavond, de tranen toen ze viel van de schommel en de eerste keer dat hij zelf op de fiets naar school ging. De tijd is gevlogen want ineens is het nu zover. Je kind wordt 18.
Het is zo’n dag die niemand gauw vergeet; je 18e verjaardag. Het is een mijlpaal! Je mag ineens zoveel meer, dat moet gevierd worden. Voor het eerst (legaal) naar de kroeg, autorijden en zelf je beslissingen nemen.
Deze nieuw verworden vrijheden komen ook met wat verplichtingen. Zo ben je met 18 jaar financieel verantwoordelijk en moet je als 18-jarige een zorgverzekering afsluiten. En hoewel een zelfstandig kind natuurlijk de droom is van elke ouder, zal jij als ouder ze met deze verplichtingen toch een stukje op weg moeten helpen.
De financiën van je kind
Jouw kind is met 18 jaar financieel verantwoordelijk. Iets waar je waarschijnlijk al menig nachtmerrie over hebt gehad. Financiële verantwoordelijkheid houdt in dat hij/zij zonder jouw toestemming financiële beslissingen kan nemen. Een contract afsluiten, een abonnement nemen met hoge maandelijkse kosten, of zelfs een lening aangaan voor een dure aankoop waar jij wellicht niet achter staat.
Om schulden en narigheid te voorkomen, is het belangrijk om je kind goed voor te bereiden op deze verandering. Door op tijd te beginnen met zakgeld, ze het nut van sparen bij te brengen en je kind financiële verantwoordelijkheid te geven voor bijvoorbeeld cadeautjes, help je ze met een goede basis richting hun financiële verantwoordelijkheid en voorkom je hopelijk schulden op jonge leeftijd.
Een eigen zorgverzekering
Tot de leeftijd van 18 jaar is je kind verzekerd via jouw zorgverzekering, hier wordt geen aanvullende premie voor berekend. Ook het eigen risico was niet van toepassing voor jouw kind. Dit verandert allemaal als je kind 18 wordt. Na de 18e verjaardag heeft je kind een maand de tijd om een zorgverzekering af te sluiten, deze verantwoordelijkheid ligt echt bij jouw kind.
Een makkelijke manier is om te blijven bij de verzekeraar waar jij ook je eigen verzekering hebt afgesloten, maar dit lijkt niet altijd de voordeligste optie. Jongeren kunnen soms een mooie korting krijgen op een nieuwe zorgverzekering. Is dit voorstel niet aantrekkelijk: dan is zorgverzekering vergelijken is dan ook zeker aan te raden. Vergeet niet direct om je kind op zorgtoeslag te wijzen, ook hier is hij/zij zelf verantwoordelijk voor.
Administratie
Als je kind eigen contracten afsluit en zelf de verantwoording draagt voor zijn/haar verzekeringen, is het ook belangrijk om een administratie te voeren. Of in elk geval bij te houden waar het geld naartoe gaat, welke abonnementen zijn afgesloten en waarvoor. Heeft je kind een baantje? Dan moet er ook belastingaangifte gedaan worden. Hiervoor is een DigiD nodig, als je kind dit nog niet heeft kan hij/zij dit zelf aanvragen.
Jouw financiën
Hoogstwaarschijnlijk verandert er ook iets in jouw financiën, als je kind 18 wordt. Al is het alleen de kinderbijslag die komt te vervallen als je kind 18 wordt. In de praktijk blijkt dat de 18e verjaardag van je kind niet betekent dat hij/zij voortaan zelf in levensonderhoud voorziet.
Toch kan je wellicht afspraken gaan maken over bijbaantjes en een bijdrage in bepaalde kosten. Het betalen van een eigen telefoonrekening, bijvoorbeeld. Grijp deze verjaardag aan om dit soort zaken bespreekbaar te maken. Ondanks dat je kind de financiën misschien wat veel vindt, is het een belangrijk onderdeel van het groter worden en wordt jouw kind hier op de lange termijn alleen maar wijzer van.