To carry or not to carry? Een vraag die vele moeders zichzelf vast en zeker stellen, aangezien nog niet iedereen overtuigd lijkt te zijn van het gemak en de voordelen van ‘het dragen’ van baby’s. Want zijn die draagzakken dan wel veilig en hoe weet je zeker dat je kindje in de juiste positie zit? Tja, wij wisten het ook allemaal niet zeker. Daarom hebben we de koningin van het dragen weten te strikken voor een leuke en informatieve gastblog! Melanie van Carry In Style struint met gemak heel Amsterdam door met haar kleine Mason dicht tegen haar aan.
Wat doe je als je je kindje lekker dicht bij je wil dragen? Nou, dan ga je naar een babyspeciaalzaak en koop je een draagzak. Dat is in ieder geval wat ik deed toen ik na 1,5 week mama-zijn merkte dat de Bugaboo elke keer van 3 hoog naar beneden tillen toch niet zo’n strak plan was. Dus daar gingen we dan, met de kinderwagen naar die heule, heule grote babywinkel om een draagzak te kopen.
Eenmaal aangekomen was er niet heel veel keuze qua merk, dus werd het de duurste BabyBjörn van organic cotton. Tja, als je het doet moet je het goed doen, dus € 125,- lichter liep ik trots achter de lege kinderwagen, maar met een goed gevulde draagzak weer naar huis.
Met Mason op m’n buik lekker tegen me aan voelde ik me de koning of in dit geval koningin te rijk en ik kan ook niet anders zeggen dan dat ik zeker 2,5 maand onwijs veel plezier van m’n draagzak heb gehad! In de bus, in de tram, in de trein: overal gingen we met z’n tweetjes naartoe. Nou drietjes; Mees, mams en de draagzak.
Na 3 maanden moest ik echter stoppen met dragen, want superhandig en comfortabel veranderden na 10 minuten gebruik in pijnlijk en zwaar. Onwijs jammer natuurlijk, want dat ‘extra paar handen’ dat ik door het dragen kreeg kon ik ontzettend goed gebruiken!
Afkicken.
Niet dragen.
Gebruikmaken van de kinderwagen.
Wat een gedoe zeg!!
Bij de trein moesten we altijd geholpen worden met in- en uitstappen en moesten we ook nog altijd in de koude hal zitten.
Bij de bus en tram is er maar beperkte ruimte voor kinderwagens, dus daar sta je dan met je kindje, in de regen, al wachtend op de volgende tram, omdat de vorige al 2 kinderwagens aan boord had.
En wat te doen wanneer je kleintje huilt? Laten huilen omdat je bijna thuis bent of toch optillen en met je kind op de arm achter de kinderwagen lopen (kind op arm = zwaar!).
Nee, dit moest toch echt anders!
Op een gegeven moment ontmoette ik bij een borstvoedingscafé hier in Amsterdam een mama die haar net iets oudere zoontje in een draagdoek droeg. Ik vond het er geweldig uitzien, dus toen ze aanbood me te helpen met het knopen kon ik m’n lol niet op! Ik kon dan eindelijk de 5 meter lange lap tricot stof, die ik al in huis had maar waar ik me totaal geen raad mee wist, gebruiken!
IK WAS HOOKED!!! Het was en is in drie woorden GE-WEL-DIG!! : D
En ja, net als dat het leuk is telkens andere schoenen of sieraden te dragen, is het wel zo leuk om meerdere draagdoeken te gebruiken (niet tegelijkertijd natuurlijk ; ) ), zodat je het aan kan passen aan je outfit. Dus de grijze, oranje, blauwe, paarse, groene en zwarte draagdoeken wisselde ik maar al te graag af.
Ik denk dat dat het begin was van Carry In Style.
Als draagconsulent bij Carry In Style leer ik ouders hoe ze een draagdoek moeten knopen en adviseer ik ze in het maken van de (voor hen) beste keuze bij de aanschaf van een draagzak. Maar ik laat ze ook zien dat dragen hip kan zijn! Ik deel het plezier, het gemak, de verschillende mogelijkheden en ik informeer, want er is nog zoveel onwetendheid over dragen en de informatie die beschikbaar is, is vooral online te vinden op forums.
Hier is daarom een handig Engels ABC’tje met een drietal belangrijke punten om op te letten wanneer je je kindje in een draagzak of –doek wil dragen:
– Airway: zorg ervoor dat de luchtwegen van de baby open blijven door de kin van de borst af te houden en laat frisse lucht circuleren rond het gezichtje van je kindje. Houd hem/ haar ‘close enough to kiss’ en het gezichtje TE ALLEN TIJDE goed in zicht!
– Body positioning: zorg ervoor dat de draagdoek of draagzak je kindje ondersteunt op een wijze die aansluit bij zijn/ haar niveau van nek en romp controle en onderuitzakken voorkomt, met de knieën hoger dan de billen en het gewicht rustend op de dijen en billen.
– Comfort: het draagsysteem moet comfortabel zijn voor jou en je kindje. Als je je er niet comfortabel en zeker bij voelt, neem dan contact op met een draagconsulent.
Bij veel ouders zit de draagzak van de babyspeciaalzaak al heel snel niet fijn (meer). Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat het gewicht van het kindje op de schouders rust en het daardoor ontzettend zwaar aanvoelt.
LET OP: DRAGEN HOORT GEEN PIJN TE DOEN!
Het tegenovergestelde van wat ik in het begin namelijk dacht en wat de dame die ik op straat aansprak bevestigde (“nee hoor, pijn hoort erbij, want ook mijn man heeft pijn aan z’n schouders wanneer hij onze dochter draagt”).
Maar laten we ook het gemak van jouw kind niet vergeten.
Voor de goede en meest comfortabele zit heeft hij knieholte-tot-knieholte ondersteuning nodig. Als je onderstaande foto bekijkt, kan je het vergelijken met het zitten in een fauteuil of op een kruk. Hoe zit jij het liefst?
Ondertussen is Mason alweer 28 maanden en draag ik hem nog steeds met heel veel plezier. En ja, hij kan zelf heel goed lopen en doet dat ook met veel plezier (voor de ouders die bang zijn dat het dragen van je kindje een negatief effect heeft op het leren lopen), maar wanneer we naar de creche gaan, ik haast heb, het druk is op straat, we de deur uitmoeten en het buiten al donker is of hij er zelf om vraagt (“mama, daazak”), dan pak ik een draagzak of –doek en komt hij lekker bij mama op de rug.
Veel liefs,
Melanie
Meer weten over draagzakken en draagdoeken? Ga dan nu naar de website of volg Carry in Style op Facebook!