Mijn kind is ongelukkig, en nu? Verschrikkelijk om als ouder te moeten zien dat je kind niet gelukkig is… Je wilt natuurlijk alles doen om je kind te helpen, maar wat kun je eigenlijk doen?
Soms voelen kinderen zich ongelukkig als gevolg van een gebeurtenis in hun leven. Bijvoorbeeld door scheiding van ouders, overlijden van familielid, slechte cijfers, meidenvenijn, pestgedrag, blijven zitten of 1 van de heel veel andere redenen die je als kind tegen kan komen die een enorme impact hebben op je leven. Als ouder is het soms zelfs heel lastig om uit te vogelen hoe het nu eigenlijk precies komt dat je kind niet lekker in zijn vel zit of zelfs ronduit ongelukkig is.
Wat wel zo is, is dat er steeds meer kinderen te maken krijgen met depressieve klachten. En of dat nu te maken heeft met bovenstaande oorzaken of door onze maatschappij waarin er zo veel verwacht wordt van kinderen, dat is voor ouders waarschijnlijk niet eens zo heel erg van belang… Je wilt dat je kind gelukkig is en dat is eigenlijk alles wat telt.
Wat vooral heel erg belangrijk is is dat je met je kind in gesprek gaat over hetgeen waar hij of zij mee zit. Probeer erachter te komen wat maakt dat dit zo blijft hangen en ervoor zorgt dat je kind zich echt niet fijn voelt. Soms is dit ook meteen het lastigste om te doen, want praten over zaken die moeilijk zijn is niet iets wat de meeste van ons gemakkelijk af gaat.
Ga daarom eens het gesprek aan in een situatie waarin je iets aan het doen bent, samen knutselen, wandelen, tekenen of iets anders wat jullie vaker doen. Dit haalt de beladenheid er een beetje van af en maakt het voor je kind (en jezelf misschien) wat minder zwaar.
Daarnaast is het zaak dat je kind weet dat alle emoties die er zijn goed zijn. Dus dat het ok is om te laten zien hoe je je voelt. Ook al is dat een emotie die je rationeel niet vindt passen bij een situatie. Stel je eens voor je dat bijvoorbeeld eigenlijk heel erg boos bent op degene die is overleden maar dit niet durft te uiten want ‘dat hoort toch niet’. Dan blijf je daar dus maar mee lopen…. Door deze emoties te laten zien en te verwerken kun je doorgaan en het een plekje geven.
En hoe kun je het bovenstaande beter uitleggen dan door het te laten zien. Voor je kinderen ben jij een van de belangrijkste personen in hun leven. Zorg dus dat je het goede voorbeeld geeft want kinderen leren van jou hoe het moet… Dus laat zien hoe je je voelt, praat over de moeilijke dingen en ga je eigen issues aan….
Wat ik in mijn praktijk doe is ook zorgen dat kinderen beschikken over helpende gedachten, deze bedenken we samen, schrijven we op en verwerken we in een kunstwerk zodat ze er altijd naar terug kunnen kijken in moeilijke situaties. Wees creatief als ouder!
En mocht je er met bovenstaande tips niet uitkomen dan is een telefoontje zo gepleegd om toch professionele hulp in te schakelen…. Voel je niet bezwaard, beter te vroeg bellen en daarmee voorkomen dat je kind deze negatieve gedachten en gevoelens vast blijft houden en meeneemt in zijn pad naar volwassenheid!
Lees hier de vorige blog van Nicole terug
Nicole (33) is kindercoach en eigenaresse van Your kids coach. Haar missie is het helpen en ondersteunen van kinderen op hun pad naar volwassenheid.
Meer informatie over verschillende workshops & trainingen van Nicole vind je hier
En volg Nicole hier op Instagram