Als je graag zwanger wilt worden (of juist niet) dan is het goed om te weten wanneer je eisprong (ovulatie) is. Bij een regelmatige menstruatiecyclus is te berekenen wanneer je eisprong plaats zal vinden. Verderop zullen we hierop ingaan.
De dagen waarop je vruchtbaar bent
Tijdens de eisprong, welke 12 tot maximaal 24 uur duurt, kan er bevruchting plaats vinden. Dit wil niet zeggen dat je alleen maar zwanger kunt raken als je gedurende de eisprong geslachtsgemeenschap hebt. Als de laatste keer geslachtsgemeenschap 5 dagen voor de eisprong was, dan zou je nog zwanger kunnen raken. Als de laatste keer 6 dagen voor de eisprong was, dan is dat niet meer mogelijk. Het is namelijk zo dat de mannelijke zaadcellen tot maximaal 5 dagen in je baarmoeder kunnen overleven. Bij geslachtsgemeenschap 24 uur na de eisprong is het overigens niet meer mogelijk dat je hier zwanger van raakt.
Je meest vruchtbare dagen
Zoals hierboven al aangegeven, kan je zwanger worden als er 5 dagen voor de eisprong voor het laatst geslachtsgemeenschap heeft plaats gevonden. Deze kans is echter vrij klein, slechts 10%. Hieronder vindt je een overzicht van de kans op een succesvolle conceptie versus het moment waarop voor het laatst geslachtsgemeenschap plaats vond.
Kans op conceptie De laatste keer geslachtsgemeenschap voor de eisprong
0% 6 dagen
10% 5 dagen
16% 4 dagen
14% 3 dagen
27% 2 dagen
31% 1 dag
33% De dag van de eisprong
0% 1 dag na de eisprong
Omdat de kans op conceptie verreweg het grootst is bij geslachtsgemeenschap op de dag van de eisprong en de 2 dagen voorafgaand aan de eisprong worden deze drie dagen je meest vruchtbare dagen genoemd. Je meest vruchtbare dagen zijn in bovenstaande tabel met groen aangegeven. Bij geslachtsgemeenschap gedurende je meest vruchtbare dagen is de kans op een zwangerschap het grootst.
Het berekenen van je ovulatie
Als je inzicht hebt in het moment van je ovulatie dan weet je wanneer je in ieder geval geslachtsgemeenschap moet hebben als je zwanger wilt raken. Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt dan is het eenvoudig om zelf het moment van je ovulatie te berekenen. De ovulatie zal altijd precies in het midden van je menstruatiecyclus zijn, ongeacht de lengte van je menstruatiecyclus. De eerste dag van je menstruatie wordt geteld als dag 1.
Als je menstruatiecyclus 28 dagen is, dan zal dag 14 de dag van je ovulatie zijn. Dag 12, 13 en 14 zijn in dat geval je meest vruchtbare dagen. Als je menstruatiecyclus 32 dagen is, dan is dag 16 de dag van je ovulatie enz.
Je ovulatie na het stoppen met de anticonceptiepil
Als je nog maar net gestopt bent met de anticonceptiepil dan zal het nog enige maanden duren voordat je menstruatiecyclus weer op gang. De hormonen, welke de eierstokken aansturen, zullen eerst in balans moeten komen. Bij de meeste vrouwen zal het een paar maanden duren voordat er een eisprong plaats vindt, bij sommige gebeurt dit wel tijdens de eerste cyclus na de pil.
Het normaal dat in het eerste half jaar na het stoppen van de pil de menstruatiecyclus nog onregelmatig is, bij sommige vrouwen kan het zelfs meer dan een jaar duren voordat de cyclus regelmatig is. De cycli duren na het stoppen van de pil soms erg lang, wel 7 tot 8 weken.
Als je nog niet zolang geleden gestopt bent met de anticonceptiepil dan is het berekenen van je ovulatie dus geen betrouwbare methode. Ook als je intensief aan duursporten doet kan het zijn dat je menstruatiecyclus onregelmatig is. Maar ook door medicijngebruik, bij stress, bij een depressie, bij PCOS en bij een verandering in leefstijl kan de menstruatiecyclus onregelmatig zijn.
Je ovulatie bij bepalen bij een onregelmatige menstruatiecyclus
Bij een onregelmatige menstruatiecyclus is het niet mogelijk om de ovulatie te berekenen. Je weet tenslotte niet hoe lang je volgende cyclus zal zijn. Bij een onregelmatige menstruatiecyclus zijn er drie methode om te bepalen wanneer je ovulatie is: door middel van een ovulatietest, door middel van de temperatuurmethode of aan de hand van lichamelijke symptomen.
De ovulatietest
Een ovulatietest meet het luteïniserend hormoon in de urine. Er is een piek van dit hormoon te meten vanaf 2 dagen voor de eisprong. Op het moment dat deze piek in de urine wordt gemeten weet je dat je meest vruchtbare dagen zijn aangebroken. Een ovulatietest geeft je voor 99% zekerheid over je ovulatie.
De temperatuurmethode
Bij de temperatuurmethode moet je iedere dag je temperatuur opnemen. Je moet dit eerdere dag doen als je lichaam nog in rust is. Een goed moment is om de temperatuur op te nemen na het wakker worden, nog voor het opstaan in de ochtend. Zorg er dus voor dat de thermometer binnen handbereik ligt. Je kan hiervoor het beste een digitale thermometer gebruiken omdat deze de temperatuur nauwkeurig aangeeft.
De eerste dag van je menstruatie begin je met het opnemen van je temperatuur. Deze kan je ergens opschrijven, of opslaan in speciale Apps waarmee je je temperatuur kan bijhouden.
Op het moment van je ovulatie zal je temperatuur ineens een paar tienden graden lager zijn dan normaal. Je hebt nu slechts nog 12 tot 24 uur om zwanger te raken. 12 tot 24 uur na je eisprong zal je temperatuur met 0,2 tot 0,5 stijgen. 24 uur na je eisprong ben je niet meer vruchtbaar.
Je zult begrijpen dat de temperatuurmethode niet ideaal is om je eisprong te bepalen. Omdat je niet van tevoren weet dat de eisprong er aan zit te komen, heb je geen gebruik kunnen maken van je meest vruchtbare dagen voorafgaand op je eisprong. Na de eisprong heb je slechts nog maar 12 tot maximaal 24 uur te tijd om bevrucht te worden. Daar moet dan maar net gelegenheid voor zijn.
Lichamelijke symptomen van de ovulatie
De baarmoedermond komt hoger in de schede te liggen als de ovulatie er aan komt. De baarmoedermond zal moeilijker voelbaar zijn, voelt zacht aan en opent zich een beetje.
Enkele dagen voor je eisprong zal je meer vaginaal slijm verliezen, het slijm veranderd ook van structuur en kleur. Het servixslijm lijkt op vloeibaar eiwit. Als je het slijm tussen je duim en wijsvinger neemt dan kan je er draden van trekken.
Sommige vrouwen, zo’n 20%, voelt ovulatiepijn. Dit is te herkennen als een scherpe pijn ter hoogte van de eierstokken onderin de buik. Meestal is deze pijn na een paar uurtjes weer weg. Soms kan er via de vagina ook wat bloed worden verloren op het moment van de eisprong. Dit is een ovulatiebloeding en het bloed heeft meestal een andere kleur dan het bloed wat tijdens de menstruatie verloren wordt.
Door de verandering in de hormoonhuishouding vlak voor en tijdens de ovulatie hebben veel vrouwen ook meer zin in seks. Wat evolutionair natuurlijk prima te verklaren is. Soms kunnen voor en tijdens de ovulatie de borsten ook wat pijnlijk of gevoeliger worden.
Snel zwanger worden
Als je snel zwanger wilt worden dan zal je op de eerste plaats moeten weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Om je kans op een snelle zwangerschap te vergroten zijn er veel meer zaken waar je rekening mee moet houden. Kijk voor meer zwanger worden tips en weetjes eens op snelzwangerworden.nl.