Er bestaat nog meer dan alleen corona lieve mensen! Ja, je zou het haast vergeten 😉 Vandaag de dag is het corona wat het nieuws beheerst, maar er is meer in de wereld. Vandaag willen we het met je hebben over legionella. Je hebt er vast en zeker wel eens over gehoord op het nieuws of misschien ken je wel iemand die het heeft gehad? Legionella pneumophila is een bacterie die de ziekte legionellose veroorzaakt.
Je vraag je misschien af hoe snel ontstaat legionella ? De ziekte kan ontstaan wanneer mensen de bacterie inademen, bijvoorbeeld in de douche of via een sproei-installatie. Je leidingwater kan besmet raken met de bacterie legionella. In grote hoeveelheden kan de legionella-bacterie zelfs gevaarlijk worden. Maar hoe ontstaat legionella? En hoe snel groeit legionella precies?
Hoe snel groeit legionella?
De expert op dit gebied is Stooming en bij hen hebben wij ons daarom verdiept in dit onderwerp. Het zit namelijk zo. De hoeveelheid legionellabacteriën wordt gemeten in kolonievormende eenheden per liter (kve/l). Zijn in je leidingen alle 5 de voorwaarden aanwezig, dan kan het ook nog eens heel snel gaan. Wettelijk gezien mag er namelijk niet meer dan 100 kve/l legionella in je leidingwater aanwezig zijn.
Wordt de grenswaarde overschreden, dan moet je snel handelen om legionella te bestrijden. Binnen 48 uur kan 100 kve/l legionella zich onder de juiste omstandigheden namelijk vermenigvuldigen tot wel 10.000 kve/l. Raakt je leiding besmet met legionella, dan kun je ernstig ziek worden. We goed om te vermelden dat er ook veel mensen zijn die wel legionella hebben, maar hier niets van merken.
Maar, nu de hamvraag: hoe kun je voorkomen dat er legionella ontstaat?
Allereerst een paar tips…
- Het is belangrijk om goed te ventileren in de meterkast, bijvoorbeeld door middel van roosters onder- en bovenin de kast. De meterkast is geen opbergruimte, gebruik deze dus niet als opslag ruimte.
- Voorkom dat (vloer)verwarmingsleidingen te dicht in de buurt van de waterleiding liggen.
- Pas op met warmtebronnen zoals een gaskachel en elektrische apparaten. Deze kunnen de koud waterleiding opwarmen.
- Verwijder leidingdelen waarop geen verbruik zit.
- Spoel de waterleidingen in huis een tijdje door als je een week of langer niet thuis bent geweest. Stilstaand leiding water is een goede voedingsbodem voor legionella….
- Zorg ervoor dat de temperatuur van de warmwatervoorziening (de CV ketel) minimaal 60 graden is.
- Ook de tuinslang moet je altijd eerst even doorspoelen. Zeker stilstaand water in de de zon kan snel opwarmen….
Om legionella te voorkomen, moet je er dus voor zorgen dat de vermeningvuldigingsvoorwaarden voor legionella ontbreken in je leidingen. Heb je een vermoeden dat er al gevaarlijke hoeveelheden legionella zijn ontstaan? Laat je leidingen dan testen met een monstername om het probleem vast te stellen of uit te sluiten. Daarvoor kun je contact opnemen met Stooming.