HUISHOUDTIP: DE JUISTE KOELKASTTEMPERATUUR
Je hebt vast meegekregen dat er onlangs weer zoveel vleeswaren zijn terug gehaald uit de supermarkten in verband met een mogelijke listeria besmetting.
De kans op besmetting met listeria is klein maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte maar ook kleine kinderen zijn een risicogroep.
Je moet er toch niet aan denken dat het je overkomt!
De listeriabacterie gaat alleen dood bij verhitting maar van groot belang is ook de juiste temperatuur in je koelkast!
In de kou van een koelkast vermenigvuldigen de meeste bacteriën en schimmels zich minder snel dan buiten de koelkas. Weet jij hoeveel graden het echt in je koelkast is?
Een temperatuur van 4°C is het beste om je etenswaren in je koelkast te bewaren. Bij een temperatuur van 4°C zijn de meeste vleeswaren namelijk het langst houdbaar. Ook de meeste groenten en fruit die je in je koelkast bewaart, zijn bij deze temperatuur lang houdbaar. Wanneer de temperatuur in de koelkast hoger is, vermenigvuldigen schimmels en bacteriën zich gemakkelijker.Maar hoe krijg je je koelkast op die 4°C als je geen digitale temperatuurregeling hebt? Daar heb je dus speciale thermometers voor. Die leg of hang je in de koelruimte van je koelkast om precies te weten hoeveel graden het er is. Zo kom je er gemakkelijk achter of jouw koelkast de beste temperatuur heeft om je boodschappen te bewaren.
Dus hierbij de tip; neem geen risico voor jezelf en je kids maar schaf er eentje aan, veiligheid voor alles toch?!