Een smartphone. Wanneer je kind ouder wordt, ontkom je er op een bepaald moment niet aan. Ze worden meer zelfstandig, fietsen zelf op en neer naar school en naar de hockey- of voetbaltraining. Ze spreken af met vrienden en vriendinnen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Help, het loslaten is begonnen! Veel ouders vinden het daarom fijn om hun kind goed te kunnen bereiken. En gelukkig zijn hier veel mogelijkheden. Van goedkope sim only tot een geheel abonnement. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij!
De leeftijd waarop kinderen een smartphone krijgen is heel verschillend. De gemiddelde leeftijd ligt nu rond de 10 jaar. De meningen zijn hierover verdeeld en ons advies is dan ook om vooral te doen waar jij (en je kind) je goed bij voelt. Wel is het verstandig om duidelijke afspraken met je kind te maken over het gebruik van de smartphone. Bereikbaar zijn is heel fijn, maar je wilt ook niet dat je kind de hele dag op zijn/haar telefoon zit.
Zo kun je beginnen met de afspraak dat de telefoon uitsluitend gebruikt mag worden om mee te bellen wanneer dat nodig is. Nu we langzaam richting de winter gaan en het buiten ook vroeger donker is, kan een telefoontje van je zoon/dochter een hele geruststelling zijn. Recreatief gebruik zoals whats-app en online spelletjes zijn op dit moment wellicht nog niet aan de orde. Een sim-only is hier een uitkomst en hiermee beperk je ook de kosten. Op een later moment, wanneer het gebruik van de smartphone wat kan worden uitgebreid, kun je hier bijvoorbeeld prepaid internet aan toevoegen. Of je kiest voor een andere vorm van een vast abonnement. In beide gevallen heb je als ouder altijd inzicht in het verbruik en leert je kind ook omgaan met de verantwoordelijkheid en zich aan de afspraken te houden.
Veel voorkomende afspraken bij het gebruik van een smartphone bij kinderen zijn:
- De telefoon gaat niet mee naar de slaapkamer / naar bed – ‘S avonds blijft de telefoon beneden voor een goede nachtrust.
- Geen telefoon in de klas – De telefoon staat tijdens schooltijd uit en zit in je tas of ligt in je kluisje.
- Geen telefoon tijdens het fietsen – Dit is gevaarlijk!
- Maak met je telefoon geen ongewenste foto’s of video’s van anderen – Dit zou jij zelf ook niet fijn vinden.
- Geen telefoon aan tafel – Tijdens het eten zijn de telefoon(s) niet aanwezig
- Vraag om hulp – Wanneer je wordt benaderd door een onbekend persoon via social media
- Schermtijd – Hoelang mag je kind online op zijn/haar telefoon
Op welke leeftijd kreeg of krijgt jouw kind een smartphone? En welke regels hebben jullie over het gebruik?