We genieten van de zomer. Van veel mensen toch wel het lievelingsseizoen. Deze zomer is natuurlijk best een beetje anders dan andere zomers, maar met een beetje aanpassingsvermogen is het toch best genieten. We hebben een paar loeihete dagen achter de rug en wie weet komen er nog wel een paar. Gelukkig waren de schooldeuren gesloten tijdens deze hele warme periode. Halverwege augustus starten de eerste basisscholen weer en vanaf september gaat iedereen weer naar school.
Bijkomen in de zomervakantie
De zomervakantie…Een vakantie waar vaak reikhalzend naar wordt uitgekeken. Het is de langste vakantie van basisscholen, en andere scholen. Een vakantie van zes weken waarin basisschoolkinderen en leraren kunnen uitrusten en genieten van het mooie weer. Een moment om bij te komen van het afgelopen schooljaar en alvast voor te bereiden op het nieuwe schooljaar. Aan het begin van de vakantie lijken die zes weken een eeuwigheid, om in de laatste week tot de conclusie te komen dat ze voorbij zijn gevlogen. In de laatste week beginnen de meeste leraren alweer met voorbereidende werkzaamheden en ook wordt de eerste informatie alweer gedeeld met ouders en leerlingen. Via de mail, de schoolwebsite of via een app als Social Schools. Op deze manier begint iedereen goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar.
De geschiedenis van de zomervakantie
Maar waar komt het idee van de zomervakantie nou vandaan hè? We weten dat al in de 19e eeuw de zomervakantie in Nederland werd ingevoerd. En een beetje research leert ons dat er een aantal redenen zijn voor deze langere vakantie:
1. Onderwijskundigen uit de 19e eeuw vonden het een goed idee om een langere vakantie in de zomerperiode in te lassen. Leerlingen en leraren konden in deze periode tot rust komen. Daarnaast konden leraren zich goed voorbereiden op het nieuwe jaar.
2. De hitte in klaslokalen in combinatie met de mooie zomerdagen was een anderen reden om de zomervakantie in te lassen. Kinderen spijbelden meer in deze periode, waardoor ze veel onderwijs misten.
3. Tijdens de industriële revolutie veranderde het denkbeeld over de balans tussen arbeid en vrije tijd. Er kwam meer vrije tijd om uit te rusten en om te recreëren.
En natuurlijk was het in vroeger tijden ook zo dat kinderen in de zomervakantie meer konden bijspringen op de boerderij.
Zes weken zomervakantie
In Nederland hebben basisschoolkinderen zes weken schoolvakantie, maar wist je dat er landen zijn waar kinderen zelfs 12 weken zomervakantie hebben? Dat is vooral in landen waar het in de zomer erg heet kan zijn.
Scholen beginnen weer!
Enfin, inmiddels starten de basisscholen weer (bijna). We kunnen terugkijken op een zomervakantie die regenachtig en met relatief lage temperaturen begon en lekker zomers eindigde. Grote kans dat het nog tot ver in september lekker zomers blijft.