Door Merel:
No sweets for my sweets!
Het is een populair onderwerp. Ik weet het, maar ook ik merk dat, met de kennis die we nu hebben over suiker, het iets is geworden wat ik liever zo min mogelijk geef aan mijn kinders. En ik maak mezelf niet geliefd, voor geen meter. Ze zijn onderhand flink gefrustreerd kan ik wel zeggen…. Tja, ik vind het wel meevallen, heb vooral de basics aangepakt. Het begon met pakjes en zakjes de deur uit, hiervoor in de plaats kregen ze een fles water mee naar school. Thuis kunnen ze kiezen uit melk, thee en biologische appelsap (aangelengd met water). Toen ben ik suikervrij brood gaan uitproberen en ik heb er 1 gevonden die iedereen lekker vindt. Stap 3 was, de ontbijt cereals, die ook boordevol suiker zitten, vervangen door suikervrije cruesli (soms homemade), (havermout)pap, boterhammen of een volkoren spelt-cracker. Vorige week hebben we ook afscheid genomen van de ontbijtkoek…. Het leuke is wel dat ik lekker aan het klooien ben, heb al een suikervrije nutella geprobeerd te maken wat nergens op sloeg, maar ik houd vol en heb de ingrediënten in huis voor een nieuw recept. Voor ontbijtkoek heb ik wel gelijk een lekker recept. De kookboeken van Rens Kroes zijn ook leuk, heb ik van manlief gekregen, die gelukkig 100 % achter me staat.
Verder valt het wel mee, ik zit niet aan de quinoa of aan gojibessen of andere superfoods. Vind volkoren, spelt en suikervrij gewoon fijner. De kinders krijgen gewoon hagelslag op hun brood, een snoepje per dag, vla als dessert. Ook op opblijfavonden vrijdag en zaterdag krijgen ze chips en een glaasje cola. Maar die dingen waar je veel van nuttigt en waardoor je zo ongemerkt teveel suiker krijgt te verwerken houd ik buiten de deur.
Ik merk dat Sam nu in de puberteit behoefte heeft aan meer eet momenten per dag en wel klaar is met volkoren crackers en rijstewafels. Dus voor haar ben ik ook nog opzoek naar een verantwoorde en “puberproof” tussendoortje. Ze vindt het ook leuk om zelf te bakken, en maakt op het ogenblik vaak skinny pannenkoekjes (2 eieren en een geprakte rijpe banaan) beetje kaneel erop en vers fruit. Dat laatste mag hier ook oneindig gegeten worden, met natuurlijke suikers heb ik geen problemen.
Heb me nog even verdiept in gluten en zuivelvrij…. Maar dat is niet te doen! Iets met pick your battle. Eerst maar deze ‘suikeroorlog’ winnen. Ik geloof dat ze er nu wel aan gewend zijn, en hopelijk zullen ze me er later om waarderen 😉
The war is on, who’s with me?
Hoe ga jij thuis om met suikers?