Sinds enige tijd mag ik mezelf mindfulness trainer voor kinderen noemen. Hier heb ik een opleiding voor gevolgd en ik ben hier zelf mega enthousiast over. Maar wat is mindfulness voor kinderen eigenlijk en voor welke kinderen is het geschikt? In mijn blog van deze week zal ik proberen hier in het kort antwoord op te geven.
Wat is mindfulness (voor kinderen) precies?
Ik heb niet voor niets ‘voor kinderen’ tussen haakjes gezet want mindfulness is voor iedereen eigenlijk hetzelfde. De invulling ervan kan verschillen maar de betekenis is voor zowel volwassenen als voor kinderen hetzelfde. Een hele mooie quote hierover vind ik zelf ‘je kan de golven niet stoppen maar je kan wel leren surfen’.
Dit is eigenlijk de essentie van mindfulness voor mij, namelijk dat je niet tegen kan houden wat het leven je brengt maar dat je wel kan leren omgaan met alles wat op je pad komt.
In de kindertraining die ik geef komen onderwerpen aan bod zoals observeren, je lichaam, je gedachten en gevoelens, maar ook leren de kinderen dat aardig zijn leuk is. Ze leren tijdens een mindfulness training dus eigenlijk zichzelf beter kennen en herkennen wat hun patronen zijn. En daarnaast leren ze ook nog eens dat het fijn is om aardig te zijn tegen zichzelf en ook tegen anderen. Ze leren zichzelf en de dingen en mensen om hen heen accepteren zoals ze zijn. Dat wil je ieder kind toch leren!
Voor welke kinderen is het geschikt?
Zoals ik hierboven al schrijf geloof ik er heel erg in dat ieder kind dit zou mogen leren, dit wil je je kind toch meegeven? Want hoe mooi is het wanneer je op jonge leeftijd al leert om:
– te accepteren wat er op je pad komt.
– te voelen wat er gebeurt in je lijf en in je hoofd wanneer je spanning of stress ervaart.
– te kunnen ontspannen in je lijf en in je hoofd.
– aardig te zijn voor jezelf op de eerste plaats en ook zeker voor anderen.
– dat alle emoties en gevoelens ok zijn.
– wat het geheim is van een gelukkig leven leiden.
Dus ja, voor ieder kind is deze training geschikt maar wat ik in mijn praktijk en op scholen zie is dat de meeste kinderen die hiervoor worden aangemeld ergens last van ondervinden. Dit kan zijn een vol hoofd, druk gedrag, piekeren, onzekerheid of juist weinig oog voor anderen.
Twijfel je of het voor jouw kind geschikt zou zijn? Neem dan altijd even contact op met een mindfulnesstrainer bij jou in de buurt om te overleggen.
Lees hier de vorige blog van Nicole terug:5 tips bij grensoverschrijdend gedrag
Nicole (33) is kindercoach en eigenaresse van Your kids coach. Haar missie is het helpen en ondersteunen van kinderen op hun pad naar volwassenheid.
Meer informatie over verschillende workshops & trainingen van Nicole vind je hier
En volg Nicole hier op Instagram