Het moederschap is natuurlijk niet dag én nacht glamorous! Opvoeden is soms knap lastig en kan je als moeder best onzeker maken…… Gelukkig hebben wij Jerr! Pedagogisch medewerker én mama van 2 kids. En ze zit klaar om al je opvoed-vragen met liefde te beantwoorden! Mail ze naar: opvoedvraag@mamaglossy.nl
Vol spanning zat ik deze week achter mijn laptop. Wat voor vragen hebben mensen?, kan ik ze wel beantwoorden? Ik heb in de loop der jaren een hoop ervaring opgedaan; als lerares in midden en bovenbouw van het -speciaal- basisonderwijsonderwijs, in de kinderopvang waar ik werk met kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar en ik ben mama van 2 kids. Graag help ik jullie door het beantwoorden van jullie opvoedvragen. Iedere week weer behandel ik 1 opvoedvraag. Blijf dus vooral doormailen naar opvoedvraag@mamaglossy.nl.
Deze week heb ik een heel serieuze vraag van Helen haar zoon Nick zit in groep 6.
Nick was altijd een erg spontane jongen, open en gezellig maar op de een of andere dag werd hij ongelukkig en somber. Eén jongen in zijn klas is echt een vervelend joch, waar de leerkrachten niet heel veel grip op hebben. Hij is de leider van de groep en keerde zich tegen Nick. Nick die geen zin heeft in ruzie, verweerd zich niet echt tegen het pesten en daardoor gaat het pesten maar steeds door. De pester heeft verzonnen dat Nick stinkt en nu wil niemand meer naast Nick zitten in de klas, hierdoor wordt Nick zo somber. Ik ben al een paar keer naar school gegaan maar ik krijg niet de indruk dat er wat aangedaan wordt. Wat kan ik het beste doen?
Jerr: Het is heel naar als je ziet dat je kind gepest wordt en jij zelf machteloos staat. Bij langdurig pesten kan het voor het kind ook nare gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan faalangst, depressies, eetstoornissen en helaas ook – zoals recent- zelfs tot zelfdoding. Phoew hee daar moet je toch niet aan denken. Wat kan je als ouder doen als je merkt dat jouw kind gepest wordt?
Do’s
Steun je kind
Blijf achter je kind staan. Leg uit dat pesten niet zou mogen gebeuren en dat je kind er niet zelf verantwoordelijk voor is.
Beloon je kind
Gepeste kinderen zijn vaak onzeker geworden. Door je kind te prijzen, help je hem of haar weer zelfrespect te krijgen.
Stimuleer je kind aan een sport te doen
Sporten zorgt voor een positief zelfbeeld. Als je goed in sport bent, voel je je goed. Judo is bijvoorbeeld zeer geschikt.
Blijf in gesprek met je kind
64% van de basisschoolkinderen durft het niet aan ouders te vertellen als ze gepest worden. Let dus goed op de signalen: buikpijn, hoofdpijn, niet naar school willen gaan, slecht slapen en geen sociale contacten.
Laat je kind een sociale vaardigheidstraining doen
Maar let op: niet alle trainingen zijn voor ieder kind geschikt. Laat je goed informeren.
Laat je kind opschrijven wat het heeft meegemaakt, bijvoorbeeld in een dagboek
Je kind kan zo de negatieve ervaring van zich afschrijven en als ouder raak je goed op de hoogte van wat er is gebeurd.
Don’ts
Ga geen gesprek aan met de pester
De leerkracht heeft het recht en de plicht de pester te corrigeren en te straffen. Zelf de pester aanspreken werkt bovendien vaak averechts. Zij voelen feilloos aan dat je als ouder niet zoveel tegen het pesten kunt doen. Ook kunnen ze zich afreageren op je kind om het “klikgedrag”aftestraffen.
Ga geen gesprek met de ouders van de pester aan
Ook dit kan negatief, vooral als je emotioneel en boos reageert. Het is de taak van school.
Organiseer geen feestjes thuis
De klas of de pesters thuis uitnodigen in de hoop dat ze je kind aardig vinden, werkt niet. Kinderen kunnen dit gaan zien als afkoopgedrag.
Beloof je kind niet dat je erover zult zwijgen
Want dan kom je in dezelfde samenzwering terecht als waar de pesters je kind in kregen, en kun je geen actie meer ondernemen. Maak duidelijk dat school erbij betrekken de enige manier is om pesten tegen te gaan.