De geboorte van je kind is een mooie reden om een spaarrekening te openen. Met het geld dat je apart zet kun je een vervolgstudie of rijbewijs bekostigen. Waar moet je op letten als je voor je kind spaart?
- Bereken hoeveel je wilt sparen. Wil je sparen voor de studie van je kind? Op de website van Dienst Uitvoering Onderwijs kun je meer lezen over studiekosten en de ouderbijdrage. Houd rekening met inflatie: de kosten van een opleiding kunnen over tien jaar gestegen zijn.
- Begin op tijd. Je kunt je nu nog niet voorstellen dat je pasgeboren baby in de schoolbanken zit, maar hoe eerder je begint met sparen, hoe minder je per maand hoeft te missen. Eventueel kun je één keer per jaar een extra bedrag op zij zetten om een extra buffer op te bouwen.
- Bepaal hoe je wilt sparen. Je weet hoeveel geld je per maand wilt gaan sparen. Maar hoe ga je sparen? Grofweg zijn er drie opties te onderscheiden.
- Kinderspaarrekening: Op een kinderspaarrekening staat het geld tot de achttiende verjaardag van je kind vast, waarna je kind eigenaar wordt van de rekening. Je kind kan dan vrij beschikken over het geld, jij hebt er geen zeggenschap meer over.
- Gewone spaarrekening: Door het geld op een gewone spaarrekening te zetten, houd je het geld in eigen beheer. Om overzicht te houden is het handig een aparte rekening te openen.
- Spaardeposito: Over het geld dat op een spaardeposito staat ontvang je vaak meer rente. Je zet een bedrag met een vaste rente voor een langere tijd vast. Tussendoor opnemen is niet mogelijk.
- Belasting betalen. Realiseer je dat over het spaargeld voor je kind belasting moet worden betaald. Het bedrag tel je op bij je eigen vermogen. Komen jullie met je spaartegoed uit boven de 42.278 euro (twee personen) of 21.130 euro (een persoon), dan betalen jullie over het bedrag dat je meer hebt 1,2 procent belasting.
- Krap bij kas? Lukt het je niet om te sparen voor je kind? Geen man overboord! Belangrijker is het om je kind te leren sparen. Dat is een belangrijke vaardigheid die je hem vanaf ongeveer zijn zesde kunt bijbrengen. Zo leert je kind alvast dat hij grotere uitgaven moet plannen. Als je een krap budget hebt en toch wilt sparen, moet je de afweging maken of het je waard is om nu wat zuiniger te leven met je kind, zodat je wat opzij kunt zetten voor later. In principe is sparen voor je kind hetzelfde als sparen voor jezelf.
Spaar jij ook voor jouw kind(eren)?