Gas, water, licht en elektra kosten maandelijks een hoop geld. Besparen op energie is dan ook een goede manier om maandelijks een extra zakcentje over te kunnen houden. Volgens het Nibud verbruikt een gemiddeld Nederlands huishouden zo’n 3.500 kWh en 1.500 m³ gas. Toch kan dit erg verschillen per huishouden. Hoeveel energie je verbruikt is namelijk afhankelijk van het aantal personen in de woning, de hoeveelheid huishoudelijke apparaten en het gebruik van en openhaard en zonnepanelen. Maar hoe kun je precies besparen op je energiekosten? Wij zetten 7 handige tips voor je op een rij.
1. Overstappen van energieleverancier
Allereerst is het van belang om na te gaan of je wel bij een geschikte energiemaatschappij bent aangesloten. Vergelijk online de verschillende leveranciers die voor jouw huishouden geschikt zijn. Zo kun je maandelijks een flink bedrag besparen door over te stappen van leverancier. Dus wacht niet en start direct met energie vergelijken.
2. Laat de wasdroger eens staan
Naast overstappen van leverancier, kun je ook in het dagelijks leven een aantal aanpassingen doen die ervoor zorgen dat je energie en dus geld bespaart. Maak bijvoorbeeld minder gebruik van de wasdroger, en laat je was -bijvoorbeeld in de zomer- gewoon drogen aan de lucht. Als je de helft van alle was aan de waslijn laat drogen, bespaar je jaarlijks al zo’n 60 euro.
3. De waterkoker wel of niet gebruiken
Wanneer je kookt op gas, kun je de waterkoker beter achterwege laten. Je water koken op je gasfornuis is namelijk een stuk voordeliger. Kook je elektrisch? Dan kun je die waterkoker beter wel gebruiken. Hou er daarnaast rekening mee dat je niet meer water moet koken dan nodig is. Zo verspil je namelijk energie.
4. Draai de verwarming iets lager
Natuurlijk is het lekker om in een warm huis thuis te komen, en ’s avonds behaaglijk op de bank te zitten. Toch is het niet zo verstandig om de centrale verwarming dag en nacht aan te hebben staan. Dit slurpt namelijk energie, en dus geld. Zorg er dus voor dat de verwarming uit staat wanneer er niemand thuis is, en zet de verwarming als je thuis bent iets lager dan je gewend bent. Trek gewoon een warme trui aan, of pak er een dekentje bij. Zo heb je het toch aangenaam warm en bespaar je een hoop kosten.
5. Korter douchen
Daarnaast is het verstandig om beter in de gaten te houden hoe lang je onder de douche staat. Gemiddeld doucht men zo’n 8,5 minuut per dag. Wanneer ieder persoon in het huishouden dit terug zou brengen naar 4 of 5 minuten, bespaar je een hoop water en dus een hoop centen in de portemonnee.
6. Een energielabel
Bovendien is het belangrijk dat je apparaten in huis haalt die zuinig zijn en beschikken over een energielabel. Is de wasmachine kapot of begeeft de magnetron het? Schaf dan een nieuw exemplaar aan, mét energielabel. Deze zijn energiezuinig en besparen je daarom op de lange termijn een hoop geld.
7. Zet het uit
Last but not least is het belangrijk dat je apparaten niet op standby zet, maar helemaal uitschakelt. De standby modus is namelijk een stiekeme energiesluiper die veel centen kost.
.