Voor veel ouders is het wikken en wegen, want hoe en wanneer weet je of je kind klaar is voor een eigen smartphone? Wanneer kinderen wat groter worden en al meer zelfstandig hun eigen gang gaan is het als ouder natuurlijk fijn om je kind te kunnen bereiken. Aan de andere kant wil je niet dat je kind de gehele dag op de smartphone zit.
Toch ontkom je er op een bepaalde leeftijd niet aan. Maar wanneer? Wat is een goede leeftijd? Wanneer kinderen rond een jaar of 9 echt zelfstandig worden en wellicht zelf naar de hockey- of voetbaltraining fietsen kan het handig zijn een smartphone aan te schaffen. Veel ouders spreken dan met hun kind af dat de telefoon dan uitsluitend gebruikt mag worden om mee te bellen als er echt iets aan de hand is. Whatsappen met vriendjes en vriendinnen en het kijken van youtube filmpjes en ander recreatief gebruik is dan nog niet aan de orde.
Wanneer kinderen naar de middelbare school gaan ontkom je er als ouder bijna niet aan een smartphone voor je kind aan te schaffen. Kinderen worden zelfstandig en ook worden roosters, last minute les uitval en het huiswerk vaak via de telefoon / whatsapp groepen gedeeld. Maak duidelijke afspraken met je kind wat hij/zij wel en niet mag doen met de telefoon en op welke tijden. Je kunt tegenwoordig genoeg abonnementen afsluiten en ook een Sim only abonnement is tegenwoordig erg populair. Door duidelijke afspraken en het eventueel controleren van de telefoon van je kind blijf je als ouder zicht houden op het gebruik.
Heeft jouw kind al al een smartphone? En welke leeftijd denken jullie dat goed is om een smartphone voor je kind aan te schaffen?