Het gevoel dat je hebt als de zwangerschapstest aangeeft dat je zwanger bent… dat vergeet je nooit. Na de eerste momenten van euforie komt echter ook de realisatie: je moet voor een wezentje gaan zorgen. En je staat voor een jaar boordevol extra zorgkosten. Daarom is het belangrijk om goed naar je zorgverzekering te kijken. Alleen een basisverzekering is misschien niet meer voldoende. Het is goed om je te verdiepen in welke zorgkosten rondom de zwangerschap en de geboorte de basisverzekering vergoedt en waarvoor je een aanvullende verzekering nodig hebt. In dit artikel vind je belangrijke informatie over de zorgverzekering tijdens de zwangerschap.
Vergoedingen tijdens de zwangerschap
In de basisverzekering vallen al heel wat zorgkosten. Zo is dat het geval bij de 20-wekenecho en de 12-wekenecho. Bij sommige verzekeraars ook die voor 8 weken. Pretecho’s vallen onder de aanvullende verzekering. Echo’s om medische redenen vallen dan weer altijd onder de basisverzekering. Meestal geeft de verzekeraar concreet aan welke termijnecho’s voor vergoeding vatbaar zijn.
Over het algemeen heb je ook recht op een aantal prenatale screenings waarbij men aangeboren afwijkingen kan vaststellen. Een eerste informatief gesprek wordt altijd vergoed, terwijl dat voor de effectieve test niet altijd het geval hoeft te zijn. Indien er een medische indicatie is, kan er geen twijfel bestaan: de basisverzekering zal ook de test zelf vergoeden. Hetzelfde geldt trouwens voor vruchtwaterpuncties en een vlokkentest: bij een medische indicatie zal de zorgverzekeraar altijd vanuit de basis-zorgverzekering tot vergoeding overgaan.
Vergoedingen na de zwangerschap
De verloskundige zorg (incl. kosten voor de verloskundige en gynaecoloog) en de kosten voor thuisbevalling worden altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Indien er een medische noodzaak is, zal de basisverzekering ook vergoeden bij een bevalling in het ziekenhuis. In het andere geval betalen ze enkel een forfaitair bedrag en zal er een eigen bijdrage van toepassing zijn. Een langdurige ziekenhuisopname bij complicaties (voor of na de bevalling) wordt altijd vergoed vanuit de basisverzekering.
Wat betreft de kraamzorg is het een stuk ingewikkelder: de basisverzekering kent een vergoeding toe, maar er is ook een eigen bijdrage. En het aantal uren vergoeding dat je kunt ontvangen is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Voor mama’s die borstvoeding geven is er bijvoorbeeld een grotere uitkering vanuit de basisverzekering.
Verder gelden hier de klassieke regels: heb je na de bevalling last van kwaaltjes? Dan vallen de kosten van de huisarts gewoon onder de basisverzekering. Ook op vlak van geneesmiddelen (op voorwaarde dat ze zijn voorgeschreven door de arts, verloskundige of gynaecoloog) geldt die regel.
Let op: nog steeds een eigen risico
Voor veel zorg uit de basisverzekering geldt er wel een eigen risico. De hoogte van dat eigen risico leg je vast in de overeenkomst met jouw zorgverzekeraar. Zo kun je bijvoorbeeld gekozen hebben voor een hoger risico in ruil voor een lagere premie. Het eigen risico is verplicht (en minimaal) 385 euro en maximaal 885, met tussenstappen van 100 euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie. Hoe meer zorg uit de basisverzekering je nodig hebt, hoe interessanter het kan zijn om een lager eigen risico te nemen. Grote kans dat je dan in totaal minder eigen kosten maakt omdat je een lager eigen risico hoeft te voldoen. Dit bedrag moet je voldoen, en zodra dit is gebeurd vergoedt de zorgverzekeraar deze kosten. Mogelijk kan het dan ook interessant zijn om een en ander te herzien in samenspraak met jouw zorgverzekeraar zodra je een nieuwe zorgverzekering kunt kiezen (laatste zes weken van het jaar). Weet wel dat heel wat aspecten niet onder het eigen risico vallen.
.