Vanaf het moment dat je erachter komt dat je zwanger bent, lijkt het alsof het gedaan is met je nachtrust. Nachtelijke plasjes, ochtendmisselijkheid: het komt allemaal voorbij. Maar wacht maar tot je bevallen bent, dan begint pas het echte werk! Van handen tekort komen tot slapeloze nachten, het gaat je allemaal overkomen. En soms zal je met de handen in het haar zitten, maar achteraf zal het het allemaal waard zijn!
Over slapeloze nachten gesproken, vooral die kunnen zwaar vallen. Want als je elke dag alle ballen in de lucht moet houden op een paar uurtjes slaap, dan ga je dat uiteindelijk wel merken ja, zowel fysiek als mentaal. Heb jij zo’n nachtbraker van een baby thuis, dan zijn deze vijf tips onmisbaar voor jou!
1. Inbakeren
Baby’s die onrustig zijn, slapen ook slechter. Als ze slapen, dan zijn dit korte slaapjes, waarna ze snel weer papa en mama wakker (lees: mama). Door de baby in te bakeren, zorg je ervoor dat hij of zij minder onrustig zal zijn en hierdoor makkelijker in slaap valt en in slaap blijft. Je wikkelt je baby in in een speciale doek, waardoor de onrustige en ongecontroleerde bewegingen worden beperkt. Zodra je kleintje een regelmatig slaappatroon heeft ontwikkeld, kan je het inbakeren weer afbouwen. Dit is dus een tijdelijk hulpmiddel!
2. Ritme & regelmaat
Ritme en regelmaat is erg belangrijk voor baby’s. Probeer een vast ritueel voor het slapen te vinden en je kleintje op vaste tijden op bed te leggen. Dit klinkt natuurlijk makkelijker dan dat het vaak is, maar geef de moed niet op! Let goed op het gedrag van je baby; hoelang blijft hij of zij wakker en hoeveel rust heeft je kleintje nodig? Als je merkt dat je baby moe begint te worden, kan je hem of haar beter rustig naar bed brengen, in plaats van nog even te wachten. Het is makkelijker om een rustige baby op bed te leggen, dan een oververmoeide baby die eigenlijk weet wat ie met zichzelf aanmoet.
3. Eigen bedje
Sommige moeders vinden het fijn om de baby bij zich in bed te laten slapen. Sommige baby’s slapen op deze manier ook beter en het lijkt nu misschien hartstikke gezellig, maar wacht maar tot je kindje zo groter is en nog steeds elke dag tussen papa en mama in wil liggen… Door je baby van het begin af aan in een eigen bedje te laten slapen, zorg je voor rust en vaste slaapgewoonten. Ook niet onbelangrijk: een baby bij je in bed laten slapen kan levensgevaarlijk zijn. De baby kan uit bed vallen, onder papa of mama terecht komen als deze omrolt en kan zelfs verstrikt raken in de dekens.
4. Licht & geluid
Om de slaperigheid van je baby te bevorderen, dan kan je al vooraf beginnen met het dimmen van de lichten. Leg na het vaste ritueel je kleintje op bed met gedimde lichten, praat nog wat tegen je zoontje of dochtertje en loop langzaam weg als je merkt dat hij of zij wegdoezelt. Probeer vervolgens niet muisstil te zijn, omdat je bang bent dat je baby weer wakker wordt, en laat je baby wennen aan geluid.
5. Relax!
Mocht je kleintje met slaapproblemen kampen, maak je dan niet teveel zorgen. Ook al slaapt je baby een paar maanden goed, er is altijd een kans dat hij of zij weer een terugval krijgt. Dit is normaal, je kleintje groeit nou eenmaal en maakt verschillende ontwikkelingen mee. Dus laat je niet gek maak en blijf vooral die rust en regelmaat aan je kleintje geven.
Heb jij zelf ook moeite met in slaap vallen? Dan moet je deze tips echt lezen!