Mijn favoriete healthy recepten!
Hello again! Ik heb al eens eerder in mijn blogs verteld dat voeding eigenlijk nog belangrijker is dan de trainingen. Ik wil jullie dan ook niet mijn top 10 van meest lekkere, gezonde recepten onthouden! Gewoon om te inspireren en te laten zien dat healthy food niet alleen bestaat uit een stukje vlees en rauwkost! Voor sommige gerechten heb je misschien ongewone ingrediënten nodig, maar laat je hier alsjeblieft niet door afschrikken! Er zit van alles bij; ontbijt, lunch, diner, snack…here we go:
1 Havermoutpap! Mijn all time favorite voor een goed begin van de dag! Je kunt hier eindeloos in variëren, daardoor blijft het ook lekker! Mocht je de havermoutpap zoeter willen maken, dan kun je honing of stevia gebruiken! Ik geef jullie mijn 3 favo’s:
Havermoutpap met peer en walnoten:
Laat 200 ml (ongezoete amandel)melk koken in een pannetje. Doe daar 50 gram havermoutvlokken bij en laat zachtjes doorkoken, blijven roeren! Als het een papje is, haal het pannetje van het vuur en doe er partjes peer en een handje walnoten doorheen, smakelijk!
Havermoutpap met wortel en gojibessen:
Laat 200 ml (rijst)melk koken in een pannetje. Doe daar 50 gram havermoutvlokken bij en laat zachtjes doorkoken, blijven roeren! Voeg nu 1 geraspte winterwortel toe en kook mee tot deze zacht wordt. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen en voeg extra melk toe als de pap te dik wordt. Wanneer de havermout klaar is, voeg je een ½ tl kaneelpoeder, ½ tl vanillepoeder ongezoet, ½ tl gemberpoeder en 1 tl pindakaas light toe. Voeg als laatste een handje gojibessen toe en laat even nawellen. Smakelijk eten!
Havermoutpap met banaan:
Laat 200 ml (ongezoete amandel)melk koken in een pannetje. Doe daar 50 gram havermoutvlokken bij en laat zachtjes doorkoken, blijven roeren! Haal het pannetje van het vuur en voeg een banaan en een eetlepel pindakaas toe. Tip: als je in huis hebt; kun je nog extra cacaonibs en/of kokossnippers toevoegen.
2 Overnight oats! Voor de moeder (and everyone else) die ‘s ochtends weinig tijd heeft voor een uitgebreid ontbijt is dit de uitkomst! And again; ook hierin kun je eindeloos variëren met je toppings!
Doe 150 ml (ongezoete amandel)melk in een wekpotje of schaaltje. Voeg 50 gram havervlokken toe. De havervlokken moeten net onder de melk staan. Indien je het in huis hebt kun je ook een scoop eiwitpoeder toevoegen, wel heb je dan iets meer melk nodig!
Roer het goed door elkaar en zet (afgedekt) in de koelkast voor een nachtje. S’ochtends haal je je oats uit de koelkast en kun je naar wens toppings toevoegen. Persoonlijk vind ik het lekker met aardbeitjes, slimpie ranja (aardbeismaak) en pompoenpitten. Simpel, lekker en voedzaam!
3 Proteine pannenkoek! Pannenkoeken…wanneer heb je daar nou geen zin in?! Ze zijn eigenlijk altijd lekker en dus mocht dit recept ook zeker niet ontbreken! Little confession; ik gebruik zelf de pannenkoekenmix van bodyenfitshop.nl, maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken!
Benodigdheden voor 2 personen:
40 gram boekweitmeel of havermoutmeel (je kunt ook havermoutvlokken vermalen tot meel in de keukenmachine natuurlijk)
1 banaan
1 ei, losgeklopt
1 tl bakpoeder
1 el honing of agave siroop
1 tl kaneel
Klein scheutje (plantaardige) melk
Kokosolie, om in te bakken
Indien je geen boekweitmeel of havermoutmeel in huis hebt, vermaal je eerst je havermoutvlokken tot meel in de keukenmachine. Voeg nu alle overige ingrediënten, behalve de melk, toe en mix dit met de keukenmachine tot een glad geheel. Voeg eventueel nu wat melk toe als het mengsel te dik is, maar het hoeft niet zo vloeibaar te zijn als normale pannenkoekenbeslag! Verhit de kokosolie in een pan en bak de pannenkoekjes op middelhoog vuur. Ook een heerlijk healthy recept voor de kids!
4 Poweromelet! Past perfect in een low carb diet en zit boordevol eiwitten, maar above all is het gewoon te lekker! Ik eet dit minstens 2x per week als ontbijt of lunch.
Ingredienten:
2 eieren
1 el (rijst)melk
Snufje zwarte peper
Snufje zeezout
1 tl gedroogde oregano
2 tl kokosolie, om in te bakken
Handje verse spinazie
½ avocado
½ tl honing
Handje walnoten
30 gr geitenkaas
Cayennepeper, optioneel
Kluts 2 eieren met een scheutje (rijst)melk, een snufje zout en peper en 1 tl gedroogde oregano. Zet het vuur half hoog en giet het eimengsel in de pan. Leg er verse spinazie blaadjes op. Wacht tot het ei gestold is en leg dan op je bord. Snijdt ½ avocado in blokjes of reepjes en bestrooi met 30 gram geitenkaas, een handje walnoten en 1/2 tl honing en rol de omelet op. Strooi er eventueel nog een mespuntje cayennenpeper overheen voor de liefhebbers van spicy food! Eet smakelijk!
5 Courgetti met kip pesto! Ook al zo’n mega lekker recept zonder koolhydraten! Ik eet dit gerecht ook wel eens als lunch, maar dan laat ik de kip achterwege zodat het iets minder machtig is! Voor dit gerecht heb je een spirelli nodig!
Ingrediënten voor 2 personen:
300 gram kipfilet
2 courgette
4 el groene pesto
250 gram kastanje champignons
2 Avocado’s
2 el pompoenpitten
2 tl gedroogde tijm
½ tl cayennepeper
1 tl kerriepoeder
1 teentje knoflook
Olijfolie extra vierge of kokosolie
Verwarm de oven voor op 180 graden. Houd 1 courgette per persoon aan en snijd hem met de spirelli in lange slierten. Doe in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en zet voor 10 minuten in de oven. Keer halverwege een keer om. Kook de kipfilet in een pan water voor 10 minuten. Schil de avocado, verwijder de pitten en snijdt in kleine stukjes. Prak ze samen met de pesto, knoflookpoeder in een kom tot een glad mengsel. Snijdt de kipfilet in kleine stukjes en meng het samen met de pittenmix door de pesto. Haal de courgetti uit de oven. Als je van een beetje bite houdt zoals ik is de courgetti nu klaar! Voor een wat zachtere courgetti kun je het, in plaats van de oven, ook in een pan wokken. Smakelijk!
6 Broccoli-courgette soep! You just have to try this one…All I’m gonna say!
Benodigdheden voor 4 kommen soep:
1 broccoli
2 courgette
1 ui
Handje rucola
1,5 Ltr water
3 groentebouillonblokjes
Snufje peper
Snufje zout
2 eetlepels lijfolie, extra vierge
staafmixer
Snipper de ui en fruit samen met de olijfolie in een pan. Snijdt de broccoli in roosjes en de courgette in stukjes en bak nog 5 minuten mee. Voeg 1,5 liter water en 3 groentebouillonblokjes toe en breng aan de kook. Laat 20 minuten koken. Haal van het vuur en voeg een handje rucola toe. Mix nu met de staafmixer tot een glad geheel en genieten maar!
7 Tortizza! Yep, tortizza…de pizza met een bodem van tortilla! Veel gezonder en net zo lekker, zo niet lekkerder, dan de welbekende pizzabodem! Ennn snel en makkelijk! Nou wat willen we nog meer?!
Benodigheden voor 2 personen:
4 volkoren tortilla wraps
Potje tomatensaus
200 gram kipfilet
1 blikje tonijn op water
1 rode paprika
1 gele paprika
250 gram champignons
1 avocado
1 rode ui
ruccola, optioneel
Mozzarella strooikaas
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijdt de kipfilet in kleine stukjes en bak ze rondom bruin. Bestrijk de tortillawraps met de tomatensaus en verdeel de kipfilet over 2 wraps. Op de andere 2 wraps verdeel je het blikje tonijn. Snijdt de paprika’s, avocado, rode ui en de champignons en verdeel alles over de 4 wraps. Bestrooi met de mozzarella en zet 10 minuten in de oven op een rooster. Garneer eventueel af met wat rucola. Geniet van je overheerlijke healthy tortizza!
8 Chicken honey salad! Recently een van mijn favoriete avondmaaltijden! Super simpel te maken ook, dus ideaal na een drukke werkdag! Je kunt het eten zonder saus, maar ik zal jullie de lekkerste saus ever ook niet onthouden, dus hier komt ie:
Benodigdheden voor 2 personen:
300 gram kipfilet
2 grote zoete aardappelen
300 gram sperzieboontjes
1 tl geelwortelpoeder (kurkuma)
2 tl kerriepoeder
1 tl knoflookpoeder
Snufje zout
Snufje zwarte peper
Kokosolie, om in te bakken
Snijdt de kipfilet in blokjes en bestrooi ze met geelwortelpoeder, kerriepoeder, knoflookpoeder, zout en peper en laat 10 minuten marineren. Schil de zoete aardappelen. Kook de zoete aardappelen en de sperzieboontjes, apart van elkaar, in 20 minuten gaar. Bak de kipfilet met de kokosolie gaar. Doe alles daarna bij elkaar en je kunt gaan genieten! Hieronder volgt de saus, kleine moeite om te maken maar sooo good! Trust me!
Benodigdheden voor de saus:
2 eetlepels halvanaise
1 tl mosterd
1 tl honing
1 tl balsamicoazijn
2 el olijfolie extra vierge
Voor de keukenprinsesjes die echt nog nooit gekookt hebben; roer alles door elkaar…
9 Thaise curry! Dit gerecht is wel wat pittig, maar oh zo lekker! Wij eten dit zo ongeveer elke week wel een keertje!
Benodigdheden voor 2 personen:
300 gram kipfilet
150 gram tuinerwten, diepvries
1 broccoli
3 tomaten
1 gele paprika
100 gram tofu, optioneel
handje ongezouten cashewnoten
200 ml kokosmelk (ik gebruik altijd Nutco creamy)
1 bakje gele curry pasta (ik gebruik altijd van Fair Trade)
300 gram zilvervliesrijst
Zet water op voor de kipfilet en de broccoli. Kook de hele kipfilets in 10 minuten gaar in kokend water. Snijdt daarna in stukjes. Snijdt de broccoli in roosjes en kook in 10 minuten beetgaar. Snijdt de paprika in dunne reepjes en wok op hoog vuur. Voeg de tofu toe en bak even mee. Voeg de curry pasta en de kokosmelk toe en laat heel zachtjes koken. Zet water op en kook de rijst. Voeg de kipfilet, broccoli, tuinerwten en de in stukjes gesneden tomaten toe en laat nog eens 10 minuten zachtjes doorkoken. Hak de cashewnoten grof en strooi ze over de curry. Enjoy!
10 Appelcrumble! Wauwie, een appeltaart die ik zonder schuldgevoel als ontbijt, lunch of als tussendoortje mag eten! Me happy! Tip: je kunt de appels ook vervangen voor 400 gram blauwe bessen!
Benodigdheden voor de vulling:
5 appels (ik gebruik meestal Jonagold)
2 el boekweitmeel
1 citroen
1 tl kaneelpoeder
Benodigdheden voor de topping:
100 gram pecannoten
50 gram walnoten
2 el kokosolie, gesmolten
50 gram boekweitmeel
2 tl wijnsteenbakpoeder
40 gram havermout
1 el kokosbloesemsuiker (palmsuiker) of 3 el honing
Snufje zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijdt de appels in stukjes en doe ze in een kom. Knijp er een halve citroen boven uit. Doe het boekweitmeel en kaneelpoeder erbij en meng alles goed door elkaar. Doe het mengsel in een kleine overschaal van ongeveer 20 cm doorsnede.
Hak voor de topping de pecannoten en walnoten fijn, smelt de kokosolie in een pannetje en doe dit samen met het boekweitmeel, wijnsteenbakpoeder, havermout, zout en de kokosbloesemsuiker of honing in een kom. Meg alles goed door elkaar en strooi het over de appels. Zet de ovenschaal 35 minuten in de oven en laat de appelcrumble daarna 15 minuten afkoelen. Tadaaa! Taart zonder je schuldig te voelen, geniet er van!
Nou, dit was mijn top 10! Uiteraard heb ik nog veel meer lekkere en gezonde recepten in mijn register! Volg mijn instagram account voor nog meer inspiratie! Natuurlijk ben ik erg benieuwd wat jullie mening is van deze recepten! Mocht je er iets van hebben geprobeerd, please let me know wat je er van vond! Now, if you’ll excuse me…ik heb er honger van gekregen en niet geheel toevallig staat er nog iets heerlijks op mij te wachten! In 3 2 1 hallooo nr 10!