Blijvankinderen houdt van de kerst! Vandaag hebben we zin om kerstkoekjes te bakken met de kinderen. Leuk om lekker samen op te eten of mee te nemen naar opa en oma.
Ingrediënten
300 g bloem
150 g fijne kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
250 g koude boter
1 ei, gesplitst (eiwit wordt niet gebruikt)
200 g poedersuiker
Materialen
plasticfolie
bakpapier
uitsteekvorm (ster, sneeuwpop, kerstman, kerstboom, hert etc)
Voorbereiden Zeef de bloem boven een kom en meng er de kristalsuiker en vanillesuiker door. Snijd de boter in blokjes en leg ze in de kom. Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn. Voeg de eidooier toe en kneed de massa met koele hand snel tot een samenhangend deeg. Vorm een deegbal en leg deze, verpakt in plasticfolie, 30 min. in de koelkast.
Bereiden Oven voorverwarmen op 175 °C. Werkvlak en deegroller met bloem bestuiven en deeg uitrollen tot lap van 5 mm dikte. Met vormpje (kerst)figuurtjes uit deeg steken. Bakplaat met bakpapier bekleden en koekjes op enige afstand van elkaar erop leggen. Koekjes in midden van oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar bakken. Bakplaat uit oven nemen en eventueel met dikke breinaald of Chinees eetstokje gaatje in elk koekje prikken, zodat koekjes aan lint kunnen worden opgehangen. Bakpapier van warme bakplaat tillen (anders gaat het bakproces door) en koekjes minstens 30 min. laten afkoelen. Tot gebruik in luchtdichte trommel bewaren.
Nabereiden Om de koekjes te versieren kan je in de betere supermarkten en of kookstores mooie gekleurde glazuur kopen. Wil je alleen witte glazuur dan kan je ook poedersuiker gebruiken. De poedersuiker roer je met 5-6 el water tot glazuur. Bovenkant van koekjes met glazuur bestrijken en dit hard laten worden. Ook kan je de koekjes na het bakken leuk versieren met hagelslag en discodip.Eventueel kan je een stukje (keuken)touw of lint door elk koekje rijgen om ze in kerstboom te hangen. Wees creatief. Veel plezier en Eetsmakelijk!