Babyvoeding: hoe lang kun je het eigenlijk bewaren?
Baby’s kunnen na vier tot zes maanden de overstap maken naar vast voedsel. Zulke babyvoeding is in potjes te koop bij de supermarkt of drogisterij, maar kan je ook zelf maken. Zowel bij zelf gekookt voedsel als bij gekochte babyvoeding is het belangrijk om te weten of het nog vers genoeg is. Maar hoe lang kun je zulke babyvoeding eigenlijk bewaren?
Zo bewaar je babyvoeding in de koelkast
Zowel gekochte potjes babyvoeding als potjes voedsel die je zelf voor je kindje maakt, kan je geopend twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat je het potje goed afsluit zodat het eten minder snel bederft.
Je kunt de potjes ook steriliseren zodat ze langer houdbaar blijven. Dit doe je door ze zo’n zestig tot negentig minuten te verhitten tot ongeveer 120℃. Dit wordt ook gedaan bij babyvoeding die verkrijgbaar is bij de supermarkt of drogist, omdat het lang houdbaar moet zijn. Plak altijd een etiket op de geopende potjes, zodat je weet wanneer je het hebt gemaakt en welke ingrediënten erin zitten. Zo weet je beter of ze nog vers zijn.
Babyvoeding bewaren in de diepvries
Gekochte potjes en zelfgemaakt babyvoedsel kun je ook geopend in de diepvries bewaren. Het kan dan wel tot een jaar goed blijven, tenzij het hapjes zijn waar bederfelijke ingrediënten in zitten zoals bepaalde groentes, vlees, vis of melk. Die kun je het beste binnen drie maanden na invriezen gebruiken. Het is handig om het voedsel in diepvrieszakjes of doosjes te bewaren.
Er zijn zelfs speciale bewaarbakjes voor babyvoeding te koop. Deze bevatten geen Bisfenol A (BPA). Dit is een chemische stof die soms in plastic producten zit en schadelijk kan zijn voor je baby. Bewaarbakjes zonder deze stof zijn dus veiliger voor je kindje.
Voedsel niet opnieuw invriezen en opwarmen
Heb je het voedsel ontdooid en opgewarmd, maar heeft je kleintje niet alles opgegeten? Vries het dan niet opnieuw in en warm het ook niet meer op. Dit kan er namelijk voor zorgen dat bacteriën in het voedsel komen waar je baby mogelijk ziek van wordt. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Gooi daarom het overgebleven voedsel weg.
Controleer altijd of de voeding nog vers is voordat je het aan je baby geeft. Dit doe je door eraan te ruiken of het zo nodig te proeven. Ruikt het voedsel zuur of zitten er klontjes in? Dan is het waarschijnlijk bedorven en kun je het beter weggooien. Zo weet je zeker dat je kindje vers en veilig voedsel eet.