Je kind is inmiddels halverwege het eerste jaar, maar voordat het tijd is voor de eerste verjaardag zijn er nog zóó veel meer ontwikkelingen to come voor je mini-me. Vanaf 6 maanden zijn baby’s meer geïnteresseerd in de wereld om hun heen, en het duurt niet lang meer voordat ze straks door het hele huis kruipen of zelfs lopen! Activiteiten ondernemen om de ontwikkelingen van je kleintje te stimuleren wordt steeds leuker, want er is steeds meer mogelijk. Wij zijn weer even te rade gegaan bij een aantal baby- en kids experts (Dr. Leiderman) en hebben weer 6 leuke én leerzame activiteiten voor je baby van 6 tot 12 maanden oud op een rijtje gezet.
1. Kiekeboe
Wat heb je nodig: Klein speelgoed of boeken, dekentje
Wat moet je doen: Leg het speelgoed of boek half onder het dekentje aan vraag je kleine: “Waar is het boek/speelgoed?”. Volgens kinder- en jongvolwassenen psycholoog Robert Myers zullen de meeste baby’s proberen om het onder het dekentje vandaan te graaien, doet jou kleintje dit nog niet? Probeer dan het dekentje eraf te halen, en weer terug te leggen en het dan nog een keer te vragen.
Variaties: Heeft jou baby helemaal door hoe hij een deels verborgen object moet vinden? Probeer dan eens om het speelgoed of boekje helemaal onder het dekentje te verbergen.
Goed voor: Fijne motoriek
2. Stapelen
Wat heb je nodig: Plastic bakjes
Wat moet je doen: Maak om de beurt een stapel van de bakjes. Gaat dit goed? Probeer dan eens een ‘stapel race’ te houden en tegelijkertijd te stapelen.
Goed voor: Oorzaak en gevolg begrijpen en fijne motoriek
3. Puzzels
Wat heb je nodig: Grote houten puzzels
Wat moet je doen: Rond hun eerste verjaardag zijn de meeste kleintjes klaar voor hun eerste grote houten puzzel. Het liefst ééntje met lekker gekleurde vormen. Leg uit en laat zien hoe het werkt, maak dan samen de puzzel. Daarna kun je je kleintje zelf aan de slag laten gaan. Weest vooral enthousiast en klap als een stukje past!
Goed voor: Probleem oplossend vermogen, fijne motoriek, visuele vaardigheden.
4. Lezen
Wat heb je nodig: Kinderboekjes
Wat moet je doen: Dit weten we eigenlijk allemaal, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, regelmatig voorlezen is super goed voor de ontwikkeling van je kindje. Stimuleer je kleintje om actief deel te nemen aan het voorlees proces door ze de pagina’s te laten omslaan, te wijzen op plaatjes, te lachen om karakters in het boek etc.
Goed voor: Taal ontwikkeling, luisteren
Lees ook: 5x waarom muziek goed is bij de opvoeding van je kind
5. SHAKE THE BOTTLE
Wat heb je nodig: Lege fles, gekleurde rijst of pasta
Wat moet je doen: Vul de fles met de pasta of rijst en lijm de dop er weer op. Geef de fles aan je kleintje en kijk naar zijn/haar reactie. Een flesje maakt normaal geen geluid dus deze ‘nieuwe’ fles is een leuke verrassing. Baby’s tussen 6 en 12 maanden leren veel over oorzaak en gevolg, en deze oefening draagt daaraan bij.
Goed voor: Fijne motoriek, oorzaak en gevolg.
6. Balletje-Balletje
Wat heb je nodig: Balletje, semi-doorzichtige bakjes
Wat moet je doen: Het ouderwetse balletje-balletje voor baby’s! Begin met 1 bakje en verstop het balletje en kijk of jouw baby het balletje weet te vinden. Wil je het wat moeilijker maken gebruik dan 2 bakjes, eerst zonder ze te wisselen en later door ze één keer om te draaien.
Goed voor: Aandachtspan, geheugen, object permanentie
Have fun!
Lees ook: 6x Simpele activiteiten voor baby’s van 0-6 maanden