Remkje (43) is moeder van twee zonen van 13 en 11 jaar en getrouwd met Ferdinand. Ze heeft gewerkt als kindertherapeut, leerkracht BO en VO (Nederlands). Remkje geeft elke week op Mama Glossy haar ongezouten mening over actuele zaken en ander moedergoed.
Kinderen die hier geboren zijn, moeten toch nog naar hun land van herkomst. Het heeft allemaal te maken met regels. Ondanks het kinderpardon moeten toch meer dan 1700 kinderen terug naar het land van herkomst. Meer dan de helft van alle aanvragen voor een kinderpardonregeling is afgewezen, blijkt uit cijfers die de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).
Het kinderpardon trad op 1 februari vorig jaar in werking. Het kabinet wilde hiermee een einde maken aan de situatie van kinderen die zonder zicht op een verblijfsvergunning al langdurig in Nederland verblijven. Kinderen die voor hun achttiende verjaardag vijf jaar onafgebroken in Nederland hebben gewoond en een verblijfsvergunning hebben aangevraagd, kwamen in aanmerking voor het kinderpardon. Zij konden daar tot 1 mei een beroep op doen. Ook hun gezinsleden kwamen in aanmerking voor een verblijfsvergunning.
Nu blijkt dat veel aanvragen niet zijn goedgekeurd. Eén van de kinderen wiens pardon niet goedgekeurd werd, is de 8-jarige Shenjun uit Odijk. Hij is geboren in Nederland en woont zijn hele leven al in Odijk. Bij hem was het probleem dat hij niet onder Rijkstoezicht is geplaatst maar in een pleeggezin onder gemeentetoezicht valt en daarom valt hij niet onder de regels van het kinderpardon. Zeer vreemd. Ook als je een andere procedure hebt doorlopen dan een asielprocedure wordt het verzoek tot kinderpardon afgewezen. Of kinderen die wel voor hun 13e kwamen maar die nu ouder zijn dan 21 jaar. Die kunnen ook nog uitgewezen worden. Mauro Manuel in 2011 was zo’n geval. Na een studievisum heeft hij nu toch eindelijk een verblijfsvergunning gekregen. Zo vallen honderden kinderen tussen het wal en het schip vanwege het feit dat ze niet aan de regeltjes voldoen. En dat terwijl de bedoeling van het kinderpardon was, om juist gedoe om regeltjes en geprocedeer tegen te gaan en snel en ruimhartig om te gaan met deze kinderen.
Ik vind het onbegrijpelijk dat een heel leven van een mens in handen ligt van mensen die regeltjes maken en daarmee denken dat de wereld behapbaar is.Je kunt wel procederen, handtekeningenacties worden er gehouden. Maar bedenk eens hoe dat is voor die kinderen, dat je je leven een soort van ‘in de wacht’ moet zetten omdat je niet weet waar je toekomst ligt. Dat de wereld waarin je opgegroeid bent, de taal die je spreekt, de stad waarin je opgegroeid bent, de mensen die je kent, je vriendjes, je school, je vereniging, dat dat alles je ontnomen wordt. Je wordt op het vliegtuig gezet naar een land dat je niet kent, waar je de taal niet spreekt, waar je de mensen en gebruiken niet van kent…..dat is ronduit misdadig.
Nederland: ga je schamen!