Remkje (42) is moeder van twee zonen van 13 en 10 jaar en getrouwd met Ferdinand. Ze heeft gewerkt als kindertherapeut en is nu leerkracht. Remkje geeft elke week op Mama Glossy haar ongezouten mening over actuele zaken en ander moedergoed.
Vlees met poepbacteriën in voedselketen’ lees ik op nu.nl. ‘Veel vlees dat uit het slachthuis komt en uiteindelijk wordt opgegeten door mensen, is besmet met bacteriën zoals E-coli. Dat komt doordat vak de darmen van de geslachte dieren kapot worden geprikt, waardoor er mest op het vlees terecht komt.’
Keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector zeggen dit in de uitzending van Zembla. Ik neem dus aan dat dit wetenschappelijk verantwoord onderzocht is. Kan het niet zelf onderzoeken want ik ben geen wetenschapper. Maar ik lees dit en geloof dit. Er werd mij onlangs n.a.v. een column verweten dat ik zomaar wat overneem en geen wetenschappelijke onderbouwing geef van wat ik beweer. Maar evenmin als mijn andere columns, verzin ik dit ook niet! Dat u het ff weet…!
Deze E-coli bacterie is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, kinderen en ouderen. Je krijgt o.a. er maagklachten van. Het is natuurlijk niet de eerste keer dat we opgeschrikt worden doordat er iets in vlees zit wat er niet in hoort te zitten. Bijvoorbeeld dat in 40 procent van het kalfsvlees de gevaarlijke ESBL bacterie zit (onderzocht door de Consumentenbond mei 2013). Deze bacterie zorgt ervoor dat antibiotica niet werken als je ziek wordt. In januari 2012 stelt de Consumentenbond dat bijna álle kip ermee besmet is! Je moet het daarom heel goed verhitten voordat je het gaat eten. De bacterie ontstaat trouwens doordat er overmatig antibiotica wordt gebruikt in de veeteelt. Lekker gezond dus, dat vlees.
Om nog maar te zwijgen van die keer dat bleek dat er paard in rundvlees zit, was het niet in de lasagna? En dan ineens zeuren. Dat snap ik niet, als je koe eet, kun je ook paard eten. Maar inderdaad, dan moet dat er wel opstaan!
Toch schijnen wij al die berichten snel te vergeten en blijven we lekker burgertjes op de barbecue gooien.
Ik ben vanwege deze ontwikkelingen al heel lang vegetarisch. Zo ook mijn kinderen. Ze hebben vroeger wel vlees gegeten. De jongste trouwens niet, die spuugde het vlees altijd uit en at zijn groente, rijst en aardappelen lekker op. Dus die is geboren vegetariër. De oudste is later ook vegetariër geworden.
Ik kan me nog een gesprek herinneren met de kinderen toen ze aan tafel zaten te eten. Ze vroegen van alles hoe het gemaakt werd en waar het vandaan kwam.
“Waar komt het brood vandaan?” Van het meel dat gemaald wordt van het graan.
“Waar komt de jam vandaan?” Van de aardbeien (in dat geval).
“Waar komt de melk vandaan?” Van de koe.
“Waar komt chocoladevla vandaan?” Van een bruine koe (logisch toch?)
“Waar komt de gehaktbal vandaan? “ Uhm…van een koe of varken die wordt geslacht en dan opgegeten.
Huh??!! Dat was even schrikken.
“Echt waar mam?“ vroegen ze.
Zonder al te luguber te worden, heb ik ze uitgelegd waar de gehaktbal, het kipfiletje, kalkoenfilet en rundvlees ‘vandaan’ kwam.
Ze vonden het eigenlijk heel raar om dieren dood te maken en ze vervolgens op te eten. Om dan na een paar jaar vegetarisch te worden, was geen moeite.
Nu ze ouder zijn zullen ze ooit zelf de beslissing gaan nemen om vegetarisch te blijven of niet. Ik laat ze er vrij in. Ze mogen het ook uitproberen en zelf merken wat ze lekker vinden en wat ze willen eten. Want als ik het ga verbieden of er druk op ga zetten, zitten ze straks alle dagen bij de Mac. Donalds. Het zal wel niet zo’n vaart lopen denk ik.
Naast ons huis staan lammetjes. Schattig, zul je denken. Maar de kinderen weten heel goed dat die lammetjes, later als ze groot zijn, lekkere lamsboutjes worden. En als er dan een kreupele tussen staat, de boer daar niks aan schijnt te doen. Kreupel lam is ook lam. Maar das weer een heel ander verhaal..!