Remkje (42) is moeder van twee zonen van 13 en 11 jaar en getrouwd met Ferdinand. Ze heeft gewerkt als kindertherapeut en is nu leerkracht. Remkje geeft elke week op Mama Glossy haar ongezouten mening over actuele zaken en ander moedergoed.
Het liedje ‘Happy’ van Pharrell Williams zit de laatste tijd in mijn hoofd. En het helpt! Ook als ik eens niet zo happy ben. Dat zijn we natuurlijk allemaal wel eens. Zo had ik vandaag een zeer UnHappy kind naast me zitten. Waar zoonlief dan precies zo unhappy over was, wist hij zelf niet precies. Dat kan soms, dat je je gewoon helemaal niet zo blij voelt. Maar daar worden wij ouders altijd een beetje nerveus van. Want dát is toch zeker niet de bedoeling?
We willen graag blije, mooie, lieve, gehoorzame, getalenteerde kinderen! In dat plaatje past unhappy helemaal niet dus! Dus dan gaan de meeste ouders meteen aan de slag met het oplossen, weg-sussen of wegpraten van de problemen van hun kroost.
Eigenlijk wel vreemd, want we zijn zelf ook niet altijd blij, mooi, lief, gehoorzaam of getalenteerd. En het leven is niet altijd leuk en makkelijk. We komen niet alleen leuke, aardige en gezellig mensen tegen. Persoonlijk kom ik ook wel eens heel vervelende, nare mensen tegen waar ik het liefst hard voor wegren, maar dat is dan weer niet beleefd.
Zou het dan niet handiger zijn om ons kroost te leren dat die dingen ook bij het leven horen? Dat je helaas wel eens níet blij bent, maar dat je dan niet doodgaat ofzo. Soms is treurig zijn zelfs fijn, even lekker huilen of een verdrietig gedicht schrijven, de emoties eruit laten stromen. Kinderen leren dan dat het niet eng of verkeerd is om verdrietig te zijn en dat het niet voor altijd duurt. Dat je getroost kunt worden en je je daarna beter voelt.
Zo ook met andere emoties, ga ze niet uit de weg, maar VOEL! Laat het er even zijn en geef als ouder geen schrikreactie of afweerreactie.
Als een kind verdrietig of bang is, laat het dan even verdrietig of bang zijn. Natuurlijk kan je wel troosten, maar probeer het niet meteen snel weg te praten of op te lossen. Door rustig samen te praten over hoe je kind zich voelt, komt de oplossing daarna vanzelf, het liefst uit je kind zelf. Wát een leermoment gun je ze dan! Je kunt verdrietig of bang zijn, je overleeft het én je voelt je daarna weer beter!
Je kunt jezelf als ouder dit ook best gunnen. Niet altijd proberen krampachtig HAPPY te zijn, maar gewoon te ZIJN.